Číňané si postaví největší kryté lyžařské středisko světa. Lyžovat umí jen zlomek z nich

Komplex Wintastar

Komplex Wintastar Zdroj: Wintastar

Komplex Wintastar
Komplex Wintastar
3
Fotogalerie
V čínské Šanghaji vznikne největší indoor lyžařské středisko na světě. Ponese jméno Wintastar a svým návštěvníkům by mělo poskytnout nejmodernější technické vybavení a desítky různých atrakcí. Stavba by měla být dokončena v roce 2022. Cena nebyla oznámena. 

Vybudovaní areálu si vezme na starost developerská společnost z Dubaje Majid Al Futtaim. Ta je zodpovědná za výstavbu první kryté sjezdovky na Blízkém východě Ski Dubai, která byla otevřena v roce 2005.

Celý nový areál by se měl rozprostírat na 90 tisíci metrech čtverečních. To je třikrát více, než zmíněná sjezdovka v Dubaji. Wintastar překoná i Harbin Wanda Indoor Ski - doposud největší krytou sjezdovku v čínském Harbinu s rozlohou 80 tisíc metrů čtverečních. K dispozici budou návštěvníkům tři sjezdovky, s různými stupni obtížnosti. Kromě lyžování by měl mít park pro návštěvníky k dispozici 25 dalších zimních aktivit, aquapark, divadlo, nákupní zónu nebo možnost ubytování ve čtyřech hotelech. 

Paradox přinesl průzkum, pořádaný v minulém roce. Ten odhalil, že pouze 12,1 milionů obyvatel Číny se snažilo alespoň jednou lyžovat. Toto číslo představuje jen necelé procento celkové čínské populace. Tamní vláda se proto rozhodla jednat. 

Megalomanská stavba by měla být dokončena za 4 roky. Tedy v době, kdy bude Čína hostit zimní olympijské hry v Pekingu. Čínská vláda už nyní proto schválila dotace na stavbu více než šesti set zimních stadionů. Cílem je přimět čínské obyvatele k aktivnímu přístupu k zimním sportům. Podle plánů by se do roku 2025 měl počet 12,1 milionů zvýšit na 300 milionů obyvatel provozujících zimní sporty.