Společnost American Airlines bude skenovat zavazadla počítačovým tomografem

American Airlines budou skenovat zavazadla počítačovým tomografem

American Airlines budou skenovat zavazadla počítačovým tomografem Zdroj: VTM.cz

American Airlines budou skenovat zavazadla počítačovým tomografem
2
Fotogalerie

American Airlines budou na mezinárodním letišti Johna F. Kennedyho v New Yorku testovat nové zařízení pro skenování zavazadel. Přístroj používá stejnou technologii jako zařízení pro výpočetní tomografii (CT) a poskytuje 3D obraz obsahu zavazadla.

Nový skener bude nasazen na bezpečnostní kontrole na největším terminálu číslo 8. Pracovníkům kontroly bezpečnosti dopravy umožní prohlížet obsah zavazadel doslova ze všech stran.

Hlavním přínosem je účinnější způsob odhalování výbušnin a dalších předmětů, vyloučených z letecké přepravy.

Díky přístroji nebudou muset cestující vyndávat ze zavazadel tekutiny, gely, aerosoly ani notebooky. Citlivost stroje urychlí proces bezpečnostní kontroly v porovnání s tradičními rentgenovými systémy. Zařízení dokáže detekovat širší spektrum výbušnin, stejně jako jejich mnohem menší množství.

Nejmodernější zobrazovací technologie je zásadním vylepšením dosud používaných dvourozměrných rentgenů, které se používají na většině bezpečnostních kontrol po celém světě. Protože technologie CT je trojrozměrná, dokáže poskytnout lepší přehled a umožní operátorovi důkladněji prozkoumat obsah zavazadla.

Zobrazovací technologie odstraňuje problém s překrývajícími se objekty a informuje pracovníka kontroly o přesné hustotě materiálu v jakémkoli místě. Operátor tak může zjistit tvar a materiál každého skenovaného objektu.

„Využití technologie CT podstatně zlepšuje schopnost detekce hrozeb na kontrolních stanovištích,“ uvedl David Pekoske ze Správy bezpečnosti dopravy. „Toto partnerství nám umožní rychlé nasazení nových technologií a okamžité zvýšení efektivity zabezpečení.“

Do konce roku by se skenery na bázi výpočetní tomografie měly objevit na patnácti letištích ve Spojených státech. V roce 2019 je v plánu zakoupení až 240 těchto zařízení v hodnotě 300 000 dolarů, což je v přepočtu asi 6,6 milionů korun.

Článek vyšel na serveru VTM >>>