Číňané svou zemi za světovou velmoc zatím ještě nepovažují

vesmír, Čína

vesmír, Čína Zdroj: profimedia.cz

Přes 80 procent Číňanů nepovažuje svou zemi za "světovou velmoc". Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění, který uskutečnil čínský deník Global Times. Více než polovina Číňanů v něm rovněž vyjádřila "pozitivní pohled" na vztahy Pekingu s Washingtonem; zároveň byla ovšem většina pesimističtější, pokud jde o vztahy s Tokiem.

Celkem 82,3 procenta dotázaných uvedlo, že Čína ještě nedosáhla postavení světové velmoci. Zatímco v anglickém vydání Global Times byla zpráva o průzkumu na titulní straně, v čínské verzi byla v podobě stručnější zmínky odsunuta dovnitř listu, který je napojený na vládní komunistickou stranu.

Průzkumy veřejného mínění se v Číně provádějí jen zřídka, protože komunistická strana je kritizuje coby „demokracii v západním stylu“, napsala dnes agentura AFP.

Na dotaz, co považují za nejvýznamnější událost končícího roku, která pomohla pozvednout světové postavení Číny, uvedlo 44,6 procenta dotázaných první letadlovou loď čínského vojenského námořnictva Liao-ning. Plavidlo bylo uvedeno do služby v září jako mezník symbolizující sílící vojenskou moc země.

V průzkumu 54 procent respondentů uvedlo, že Čína „se blíží statusu světové velmoci“, zatímco 53 procent vyjádřilo pozitivní pocity z čínsko-amerických vztahů. Zhruba 57 procent Číňanů uvedlo svou vlast jako svou nejoblíbenější zemi a USA skončily na druhé příčce.

Pochmurnější pohled ale má většina Číňanů na vztahy s Japonskem, s nímž Čína vede územní spor. Méně než 24 procent dotázaných věří, že se vztahy obou zemí zlepší, 33 procent jim předpovídá zhoršení a 38 procent věří, že zůstanou stejné.