Čínská centrální banka stabilizuje kurz jüanu, analytik banky Goldman Sachs ale krotí optimismus

Čínský jüan

Čínský jüan Zdroj: reuters

Čínský jüan
čínský jüan
3
Fotogalerie

Mírné uklidnění situace vnesla na trhy čínská centrální banka poté, co ve čtvrtek zafixovala domácí měnu na hodnotě 7,0039 jüanu za dolar. Ačkoliv se kurz čínského platidla stále pohybuje nad psychologickou hranicí sedmi jüanů, zůstává silnější, než očekávali analytici oslovení agenturou Bloomberg.

 

Čínský regulátor přesto měnu zafixoval na vůbec nejslabší hodnotě od roku 2008. Stalo se tak poté, co hodnota čínské měny začala v pondělí prudce klesat, na což reagoval nejen trh, ale také politické špičky.

Analytici oslovení serverem Bloomberg očekávali, že bude Peking domácí měnu stabilizovat na hodnotě 7,0156 za americký dolar. „Čínská centrální banka bude nadále vysílat signály ve snaze udržet měnu pod kontrolou,“ uvedl pro Bloomberg analytik Scotiabank Gao Qi.

Hodnota čínské měny klesla za poslední tři měsíce o 3,7 procenta, stalo se tak podle analytiků v reakci na obchodní válku a zavedení nových cel. Americký prezident Donald Trump přitom pohrozil, že bude uplatňovat další podobná opatření, pokud Číňané nechají měnu dále oslabovat. To by nejlidnatější zemi světa mohlo pomoci v mezinárodním obchodu.

„Obávám se, že čínští regulátoři chtějí veřejnost v následujících týdnech přesvědčit, že trhy nemusejí být příliš nervózní předtím, než měnu znovu trochu oslabí,“ dodal ale pro Bloomberg Andrew Tilton z Goldman Sachs.