Čínská vláda podpoří firmy dalšími biliony, i přes klesající tlak na ekonomiku

Výroba automobilů v Číně

Výroba automobilů v Číně Zdroj: profimedia.cz

Výroba hraček v Číně
Čínská železnice, ilustrační
3
Fotogalerie

Čína bude dál podporovat svou ekonomiku, přestože výsledky prvního čtvrtletí překonaly odhady. Její hospodářství totiž stále čelí tlakům a problémům, konstatovalo dnes podle agentury Nová Čína čínské politbyro, které je řídícím orgánem tamní komunistické strany.

Aby podpořila hospodářský růst, zavede vláda "včasná a přiměřená" proticyklická opatření, cituje Nová Čína z usnesení výboru, jemuž předsedal prezident Si Ťin-pching. Efektivnější a silnější bude muset být proaktivní fiskální politika a opatrná zůstane politika měnová. V zájmu podpory firem vláda pro letošní rok ohlásila škrty na daních a poplatcích ve výši až dvou bilionů jüanů (6,8 bilionu korun).

Chystají se také opatření, jež zabrání spekulacím s nemovitostmi. "Měli bychom se sjednotit na tom, že domy jsou určeny k bydlení, nikoliv ke spekulacím," uvedlo politbyro. V plánu je další uvolňování ekonomické politiky, úřady se současně zavázaly ke kontrole možných rizik a ke zlepšování životní úrovně obyvatel.

Čína si v období od ledna do března udržela stabilní meziroční růst hrubého domácího produktu (HDP) ve výši 6,4 procenta, přestože analytici počítali se zpomalením. Za celý letošní rok by ale růst jejího HDP měl podle odhadu ekonomů oslovených v tomto týdnu agenturou Reuters zpomalit na 6,2 procenta a být tak nejslabší za téměř třicet let. Projeví se na něm navzdory podpůrným ekonomickým opatřením schváleným politiky stagnující domácí i zahraniční poptávka.