Práce přesčas jako požehnání? Zakladatel Alibaby mírní po vlně kritiky své vyjádření

Nejznámější čínský podnikatel a zakladatel společnosti Alibaba Jack Ma

Nejznámější čínský podnikatel a zakladatel společnosti Alibaba Jack Ma Zdroj: Reuters

Nejznámější čínský podnikatel a zakladatel společnosti Alibaba Jack Ma
Nejznámější čínský podnikatel a zakladatel společnosti Alibaba Jack Ma
3
Fotogalerie

Zakladatel a šéf čínského internetového gigantu Alibaba vzbudil svou chválou dvanáctihodinové pracovní doby řadu rozhořčených reakcí. Nyní se k tématu vrací v dalším příspěvku na sociální síti Weibo. Na rozdíl od pátečního vzkazu ale zvolil o trochu smířlivější tón.

„Pokud děláte práci, která vás baví, dvanáctihodinová pracovní doba šest dní v týdnu pro vás prostě není problém. Když ale radost ze zaměstnání nemáte, pak je utrpením každá minuta v něm,“ dodal podle webu South China Morning Post šéf Alibaby. „Nikdo nepracuje rád ve firmě, která člověka do takového režimu nutí. Nejen, že to je nehumánní. Taková praxe je nezdravá a dlouhodobě neudržitelná, nehledě na to, že vadí rodinným příslušníkům dotyčných pracovníků a není ani v souladu s právem,“ doplnil Jack Ma.

Vlnu kritiky za svou chválu modelu 996 (práce od deváté hodiny ranní do deváté večerní po šest dní v týdnu) nicméně podle svých slov čekal. Cítil však, že je nutné o tématu hovořit.

V závěru minulého týdne ovšem své stanovisko formuloval ostřeji: „Osobně si myslím, že možnost řídit se rozvrhem ,996‘ představuje velké požehnání,“ uvedl v příspěvku na firemním účtu v aplikaci WeChat. „Pokud chcete dělat pro Alibabu, musíte být připraveni na dvanáctihodinovou pracovní dobu, jinak se ani nenamáhejte s ucházením o místo,“ dodal tehdy podle agentury Reuters podnikatel. „Každý na tomhle světě chce úspěch, hezký život, být respektován. Jenže pokud nevložíte do svého úsilí víc času a energie než ostatní, jak toho chcete dosáhnout?“ uvedl rovněž Ma.

O kritické reakce však nebyla nouze. „Pomyslel jste někdy na staré lidi nebo děti, které vyžadují péči?“ reagoval tehdy v komentářích jeden z uživatelů čínských sociálních sítí. „Kdyby všechny firmy prosazovaly takový model, nikdo by kvůli nedostatku času nezakládal rodinu,“ dodal komentující.