Čínské ekonomice dochází dech. První kvartál byl nejslabší za poslední rok a půl

Čína, Peking

Čína, Peking Zdroj: Bon Adrien, Flickr, CC BY 2.0

Růst čínské ekonomiky zvolnil v průběhu prvního čtvrtletí letošního roku na 7,4 procenta. Jde o nejnižší meziroční tempo růstu za 18 měsíců. Podle agentury AP zpomalení ekonomické aktivity zvyšuje riziko propouštění a může mít dopady na obchodní partnery Číny, která má druhou největší ekonomiku na světě.

V předchozích třech měsících Čínská ekonomika rostla o 7,7 procenta. Nejnovější meziroční tempo růstu je tak nejpomalejší od třetího čtvrtletí 2012. Podle všeho je ale nadále dostatečně solidní, aby stačilo čínským politikům, napsala AP.

Peking se po raketové expanzi v minulém desetiletí snaží přeorientovat ekonomiku z modelu, kdy růst pohání investice, na model s větším důrazem na domácí poptávku. Země nedávno oznámila několik opatření menšího rozsahu jako snížení daní pro malé podniky a urychlení výstavby železnic, aby se pokusila udržet tempo růstu v blízkosti cílové úrovně 7,5 procenta. Velké podpůrné kroky proti krátkodobým poklesům tempa růstu ale čínští činitelé vylučují.

Vývoj Čínského HDPVývoj HDP ČínyVývoj HDP Číny | Marek Schwarzmann, E15

„Političtí činitelé podle všeho se současným tempem růstu nemají problémy,“ uvedl podle Reuters Julian Evans-Pritchard ze společnosti Capital Economics v Singapuru. „Nemyslím si, že se chystají oznámit nějaká další zásadní opatření na podporu růstu,“ uvedl také.

Někteří analytici se domnívají, že čínská ekonomika bude ztrácet na síle do poloviny roku.

V Číně si vydělám víc než doma, vysvětluje český angličtinář