Čínský boj s korupcí vynesl vládě téměř 40 miliard jüanů

Čínský jüan

Čínský jüan Zdroj: Japanexperterna.se via Flickr (CC BY-SA 2.0)

Čína od roku 2012 zabavila celkem 38,7 miliardy jüanů (asi 152 miliard korun) z odhalené korupce. Oficiální činitelé usvědčení z korupce musí vrátit státu krom peněz také například pozemky či nemovitosti pořízené z úplatků. Informoval o tom dnes místní tisk.

Do celkové částky jsou zahrnuti i jednotlivci a podniky, kteří výměnou za úplatek získali například daňové úlevy, na něž neměli nárok. Od roku 2012, kdy do funkce prezidenta nastoupil Si Ťin-pching, začala Čína usilovněji bojovat proti korupci, která je prorostlá do všech vrstev společnosti.

Zatím nejvyšším úlovkem, jaký v síti protikorupčních vyšetřovatelů skončil, byl dvaasedmdesátiletý Čou Jung-kchang, bývalý mocný šéf vnitřní bezpečnosti. Letos byl odsouzen na doživotí za korupci, vyzrazení státních tajemství a zneužívání pravomoci.

Boj s korupcí
Čínský prezident Si Ťin-pching po svém nástupu do čela komunistické strany na konci roku 2012 zahájil rozsáhlé tažení proti korupci a varoval, že v jeho rámci neušetří nikoho, bez ohledu a to, jak vysoko je postavený. Analytici dlouhodobě varují, že problém korupce je v zemi natolik vážný, že by mohl otřást i schopností komunistické strany udržet si moc.