Čínský export poprvé za dva roky klesl

Čína, export

Čína, export Zdroj: profimedia.cz

Čínský export se v lednu meziročně snížil o 0,5 procenta. Zaznamenal tak první pokles za více než dva roky. Daleko výrazněji se ale propadl import – o více než 15 procent – a tak obchodní přebytek stoupl na šestiměsíční maximum 27,3 miliardy dolarů. Výrazný pokles objemu zahraničního obchodu je zřejmě pouze přechodný, Čína totiž v lednu slavila lunární nový rok. Podle některých expertů byl ale dovoz mimořádně nízký i kvůli slábnoucí domácí poptávce, export pak brzdí problémy v Evropě.

„Domnívám se, že slabé údaje o exportu a importu odrážejí zejména sezonní faktory související s čínským lunárním novým rokem. Neměli bychom z těchto údajů za jediný měsíc příliš mnoho vyvozovat,“ uvedl analytik Ťün Sun-wej ze společnosti HSBC Global Research.

Loni připadl přelom lunárního roku na únor, zatímco letos již na leden. Analytici ze společnosti Bank of America/Merrill Lynch upozornili, že loni v lednu bylo v Číně 22 pracovních dnů, zatímco letos pouze 17. Po sezonním očištění podle nich čínský export i import výrazně vzrostl.

Čínský ministr obchodu Čchen Te-ming nicméně připustil, že lednové údaje nevypadají příznivě. „Dramaticky nízká čísla o dovozu odrážejí mimořádně slabou domácí poptávku,“ upozornil analytik Alistair Thornton z firmy Global Insight.

Objem zahraničního obchodu ovlivňuje situace v Evropě

Růst importu zpomaluje, protože Peking zpřísnil podmínky pro poskytování úvěrů, aby tak ochladil přehřátou čínskou ekonomiku. Čínští výrobci navíc kvůli poklesu zahraničních zakázek omezují dovoz surovin. Největším exportním trhem Číny je Evropská unie, jejíž ekonomika se nyní potýká s negativními důsledky dluhové krize.

„Jsme přesvědčeni, že hlavní brzdou a největším rizikem pro čínský (hospodářský) růst v roce 2012 je slabší externí poptávka způsobená pokračující dluhovou krizí v eurozóně,“ uvedl analytik Tching Li ze společnosti Bank of America/Merrill Lynch. „Naši evropští ekonomové letos v eurozóně očekávají mírnou recesi,“ dodal.

MMF varoval Čínu před zpomalením

Mezinárodní měnový fond tento týden varoval, že prudký hospodářský útlum v Evropě by mohl snížit tempo růstu čínské ekonomiky téměř o polovinu. Vyzval rovněž Peking, aby byl připraven spustit rozsáhlá opatření na podporu růstu.

MMF předpokládá, že čínská ekonomika v letošním roce stoupne o 8,2 procenta. Tato prognóza by však podle fondu mohla být v případě eskalace dluhové krize v eurozóně snížena až o čtyři procentní body. V loňském roce vzrostla čínská ekonomika o 9,2 procenta.