Čínský magnát kupuje rozsáhlou část Islandu

Island

Island Zdroj: wikimedia.org

161. nejbohatší muž Číny Chuang Nu-po plánuje na Islandu vytvořit ekoturistický komplex za 100 milionů dolarů. Magnát již vykoupil rozsáhlé pozemky od soukromníků, jeho záměr by ale mohl narazit na odpor vlády, která vlastní část půdy zamýšlené pro hotel a musí celý prodej schválit, uvedl deník Financial Times.

Nu-po chce skoupit 300 čtverečních kilometrů země, což odpovídá 0,3 procenta rozlohy celého Islandu. Rojí se tedy spekulace, proč Číňan kupuje tak rozsáhlé pozemky jen na stavbu hotelu. Obavy navíc podporuje i to, že Nu-po byl dříve vysoce postaveným úředníkem čínské vlády.

Panuje například podezření, že Peking chce na území ležícím u moře vybudovat nákladní přístav. Ten by se díky strategické poloze Islandu mezi Evropou a Severní Americkou mohl stát centrem námořní dopravy, pokud globální oteplování uvolní arktické vodní cesty. Oblast je přitom podle Financial Times pro stavbu přístavů vhodná a protéká jí i jedna z největších islandských ledovcových řek.

Pochyby kritiků sdílí i ministr vnitra Ögmundur Jónasson. „Je potřeba si uvědomit, že akvizice pozemků takového rozsahu není legální. Je sice možné zažádat si o výjimku, ale to zatím učiněno nebylo. Pokud se však takováto žádost objeví na mém stole, pečlivě ji prozkoumáme,“ řekl s tím, že Čína je ve skupování půdy aktivní po celém světě, což bude podle něj mít mezinárodní dopad.

Profil IslanduProfil Islandu|reuters

Island, který se vzpamatovává z hluboké bankovní krize v roce 2008, ale zároveň potřebuje rozsáhlé zahraniční investice. Nu-po souhlasil, že za pozemky zaplatí téměř miliardu islandských korun a později plánuje investovat dalších 10 až 20 miliard islandských korun.

Čínský investor tvrdí, že pro Island se rozhodl kvůli osobním vazbám, které si k této zemi vytvořil během studií na Pekingské univerzitě, na níž sdílel pokoj s Islanďanem Hjorleifurem Sveinbjornssonem. Ten nyní pracuje jako No-poův zástupce na Islandu. Také on má vazby na místní politiku, jeho manželka je bývalou islandskou ministryní zahraničí a současnou starostkou hlavního města Reykjavík.

Čtete rádi E15.cz? Nominujte nás v anketě v kategorii zpravodajství.