Čínští komunisté slaví sto let, Švýcaři nakoupí americké stíhačky

Čínský prezident Si Ťin-pching

Čínský prezident Si Ťin-pching Zdroj: E15 koláž

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Čínští komunisté slaví sto let

Čínská komunistická strana slaví letos sto let od svého založení. Při této příležitosti se v Číně koná řada událostí, na jedné z nich současný prezident Si Ťin-pching prohlásil, že Čína nikdy nebude ze strany ostatních států šikanována. „Nikdo by neměl podceňovat odhodlání, vůli a schopnosti čínského lidu bránit svoji národní suverenitu a teritoriální integritu,“ řekl čínský prezident na shromáždění.

„Pouze socialismus může zachránit Čínu a pouze socialismus s čínskými charakteristikami může Čínu rozvinout,“ uvedl dále Si ve svém projevu při události na největším pekingském stadionu. Čína výročí komunistické strany slaví řadou událostí, u kterých si připomíná vývoj země. Nicméně Kulturní revoluce, při které zemřely miliony Číňanů, nebo prodemokratické protesty v Hong Kongu chybějí, informovala agentura AFP.

Švýcaři koupí stíhačky za miliardy

Švýcarsko oznámilo, že koupí od Spojených států 35 stíhaček F-35 za 5,5 miliardy dolarů. Kritici nákup odmítali a usilují o vyhlášení referenda, neboť podle nich jde o zbytečně luxusní volbu. Podle vlády je to nicméně nejlepší možnost za přijatelnou cenu. Švýcaři už jednou v referendu odmítli nákup stíhaček, konkrétně před sedmi lety šlo o švédské Gripeny.

Kritici poukazují na fakt, že neutrální Švýcarsko nepotřebuje na svou ochranu tu nejšpičkovější kvalitu. Stíhačky F-35 přeletí švýcarské území za deset minut.

Z trhů a burz

Americké akcie dnes uzavřely smíšeně

Všechny tři hlavní indexy vykázaly páté ziskové čtvrtletí za sebou. Index S&P 500 předvedl druhý nejlepší výkon v prvním pololetí od roku 1998. Dow Jonesův index dnes stoupl o 0,61 procenta a uzavřel na 34 502,51 bodu. Širší index S&P 500 vzrostl o 0,13 procenta na 4297,50 bodu a index Nasdaq Composite klesl o 0,17 procenta na 14 503,95 bodu.

CureVac oslabil

Akcie farmaceutické společnosti CureVac oslabily poté, co společnost oznámila míru efektivity vakcíny vůči covidu-19. Ukázalo se, že její efektivita se pohybuje kolem 48 procent, což je o 40 procent méně než v případě konkurence. Po oznámení spadla hodnota akcií CureVacu o deset procent.

Tweet dne

Přesně před 30 lety zanikla Varšavská smlouva. Poté už byla cesta České republiky „zpět do Evropy“ otevřená.

Stane se dnes

  • Od tohoto dne měli adresáti platit daň z přidané hodnoty u všech poštovních zásilek doručených ze zemí mimo EU bez ohledu na jejich hodnotu. Termín se ale posunul, protože Senát návrh stále neschválil. Dosud se odvádí daň u zásilek s hodnotou převyšující 22 eur.
  • Předsednictví EU přebírá na půl roku Slovinsko.
  • Země Evropské unie začínají povinně uznávat covidové certifikáty. Usnadnit cesty přes hranice mají lidem, kteří jsou plně očkovaní proti covidu-19, mají čerstvý negativní test nebo certifikát o prodělání nemoci.
  • Koná se zasedání ministrů energetiky skupiny OPEC+, která sdružuje členy Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejich spojence. Projednají další vývoj těžby.
  • Raketa Sojuz-2.1b má z ruského kosmodromu Vostočnyj vynést na oběžnou dráhu dalších 36 satelitů britské společnosti OneWeb pro síť, jež umožní přístup na internet kdekoli na Zemi.
  • Podle informací amerických médií se očekává, že manhattanská prokuratura vznese obvinění z finanční trestné činnosti proti firmě bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa.