Čistka v Gaze. Palestinský Hamas zabil 11 údajných informátorů Izraele

Bojovník Hamásu

Bojovník Hamásu Zdroj: ctk

Palestinské radikální hnutí Hamas zavraždilo 18 lidí, kteří údajně pracovali jako informátoři Izraele. Jde zřejmě o reakci na čtvrteční likvidační akci Izraele, při níž přišli o život tři členové vedení ozbrojeného křídla Hamasu. Konflikt v Pásmu Gazy trvá už více než 40 dní. Padli další dva civilisté a od začátku července boje nepřežilo přes 2000 lidí.

Hamas po likvidační akci oznámil, že se nenechá zastrašit a že jeho cíl zůstává stejný - dosáhnout útoky na Izrael zrušení blokády Pásma Gazy. Za smrt svých velitelů pohrozil odvetou. Na velitelství policie v Gaze bylo zabito 11 lidí, které předtím soud v Gaze označil za informátory pracující pro Izrael.

Později svědci oznámili, že maskovaní ozbrojenci zastřelili sedm dalších informátorů na veřejném místě poblíž mešity v Gaze. Oběti měly kukly na hlavách a svázané ruce. Střelci je zabili ve chvíli poledních modliteb, kdy bylo u mešity mnoho lidí. Hamas na svých webových stránkách oznámil, že už ve čtvrtek zabil tři izraelské informátory. Izraelské letectvo dnes provedlo 20 náletů na Pásmo a radikálové podle agentury AP vystřelili na Izrael několik raket, z nichž šest zneškodnil protiraketový štít. Při jednom z náletů byla zasažena farma na jihu Pásma a zemřeli tam dva dělníci.

Konflikt za 52 miliard

V izraelském tisku se objevila informace o nákladech na válku. Podle armády už konflikt stál 2,5 miliardy dolarů, tedy zhruba 52 miliard korun, čímž dosavadní náklady již přesáhly výdaje na konflikt s libanonským hnutím Hizballáh v roce 2006. Tok peněz se údajně trochu zpomalil, když Izrael z Pásma stáhl pozemní jednotky. Nákladné je zejména vybavení záložníků a logistika.

Izrael povolal podle listu Haarec na 60 tisíc záloh a jejich příprava a nasazení do boje stálo za měsíc už 30 milionů šekelů, což je 179 milionů korun. Vysoká cena války a další finanční nároky armády se podle Haarecu zřejmě promítnou v potlačování mnoha jiných výdajů státního rozpočtu v příštích třech letech.