Clintonová chce konec kubánského embarga, republikáni jsou proti

Hilary Clintonová

Hilary Clintonová Zdroj: ctk

Americký Kongres by měl zrušit hospodářské embargo vůči Kubě, které Washington uvalil na komunistický ostrov před více než půl stoletím. Zákonodárce k tomu vyzvala demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová, která prý v případě volebního úspěchu co nejvíce zjednoduší Američanům cestování na Kubu. Bývalá ministryně zahraničí se tím vymezila vůči potenciálně silným soupeřům z republikánského tábora, kteří zrušení blokády bez demokratických změn na ostrově odmítají.

„Dospěli jsme k rozhodujícímu okamžiku, Kubánci čekali dost dlouho, až přijde pokrok,“ řekla podle agentury Reuters během floridské zastávky své kampaně žena, která jasně vévodí voličským průzkumům před demokratickými primárkami. „I mnoho republikánů v Kongresu začíná uznávat, že je nutné, aby se věci pohnuly kupředu. Jejich lídři by se k nim měli přidat, nebo se klidit z cesty,“ prohlásila bývalá první dáma v narážce na duo předních republikánských kandidátů, jejichž domovským státem je právě Florida se silnou menšinou kubánských emigrantů.

Někdejší floridský guvernér Jeb Bush a současný hispánský senátor za tentýž stát Marco Rubio se staví rázně proti jakýmkoli ústupkům vůči režimu bratří Castrů do chvíle, než se na Kubě uskuteční podstatné změny vedoucí k demokracii a dodržování lidských práv.

Clintonová se jasně postavila za snahy současného prezidenta Baracka Obamy, který již docílil vyškrtnutí Kuby ze seznamu zemí podporujících terorismus a dohody o znovuotevření americké ambasády na ostrově. O případném zrušení embarga, které Obama rovněž požaduje, ale musí rozhodnout Kongres, v němž republikáni disponují přesvědčivou většinou hlasů.

Rozdíly v názoru na Afroameričany

Clintonová se na Floridě s Bushem setkala poprvé od začátku kampaně na jednom pódiu, když oba vystoupili na konferenci nevládní organizace bojující za zlepšení života černochů v USA.

Rovněž v otázce přístupu k afroamerické menšině se oba politici dostali do křížku. Bush, který netypicky shání hlasy i mezi voliči, které by ještě nedávno jeho strana považovala za nezískatelné, kritizoval Obamovu politiku za to, že podle něho nedokázala vyřešit nedostatky vzdělávacího systému, nezaměstnanost či chudobu. Clintonová, jež se snažila udržet tradiční sympatie černochů pro demokratickou stranu, kontrovala slovy, že si její konkurent sotva může usilovat o sympatie chudých Afroameričanů, když jedním dechem mluví o zrušení Obamovy zdravotnické reformy, která jim dává jistotu dostupné lékařské péče.