Clintonová ohlásila vítězství v souboji o demokratickou nominaci

Hillary Clintonová

Hillary Clintonová Zdroj: CTK

Bývalá šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová ohlásila své vítězství v boji o demokratickou nominaci do listopadových prezidentských voleb. "Poprvé v dějinách naší země se žena stane kandidátkou za velkou politickou stranu," prohlásila osmašedesátiletá politička na shromáždění svých radujících se přívrženců v newyorském Brooklynu, kterým děkovala za dosažení tohoto milníku.

„Můžeme hrdě říci, že v Americe není žádná překážka příliš velká, žádný strop příliš vysoký, než aby se nedaly zdolat,“ poznamenala ještě dříve, poté, co podle odhadu CNN vyhrála primárky v New Jersey a vede v Jižní Dakotě a Novém Mexiku. „Vítězství nepatří jednomu člověku, ale generaci tžen a mužů, kteří bojovali a obětovali se, aby toto umožnili,“ dodala.

Avšak v Severní Dakotě podle CNN zvítězil její soupeř, senátor Bernie Sanders, který doufá i v příznivý výsledek v Kalifornii, a tím i v možnost ještě zpochybnit triumf Clintonové.

Demokratické primárky se v „superúterý“ odehrávaly celkem v šesti státech, dohromady s 806 hlasy. Pro Clintonovou by vítězství mělo velký význam, soudí analytici. Mohla by sebevědoměji vstoupit do boje s Donaldem Trumpem, který vyhrál republikánské primárky v New Jersey, Novém Mexiku, Jižní Dakotě a Montaně.

Ale již dříve si bývalá prvá dáma zajistila nezbytný počet delegátů potřebný k automatickému získání demokratické nominace. Podle výpočtů agentury AP se Clintonové o víkendu podařilo dosáhnout hranice 2383 delegátských hlasů. Clintonová tak bude první ženou, kterou vyšle do voleb jedna z velkých politických stran v USA. Její kandidatura pro listopadové prezidentské volby by měla být schválena na nominačním sjezdu demokratické strany, který se uskuteční v červenci ve Filadelfii.