Clintonová vydělává, mohlo by jí to však uškodit

Hillary Clintonová

Hillary Clintonová Zdroj: Reuters

Za šestnáct měsíců od doby, kdy opustila místo ministryně zahraničí USA, si Hillary Clintonová vydělala 12 milionů dolarů (zhruba 244 milionů korun). Vyplývá to ze zprávy agentury Bloomberg, podle níž za příjmy Clintonová vděčí svým posledním memoárům, projevům a placené účasti na akcích různých firem. Mohlo by jí to uškodit v prezidentských volbách.

Clintonovou si vybralo minimálně dvanáct společností – jako třeba bankovní skupina Goldman Sachs, které si rezervovaly i vystoupení jejího manžela, bývalého prezidenta Billa Clintona. Ten si od svého odchodu z Bílého domu v roce 2001 vydělal jen projevy 106 milionů dolarů (2,2 miliardy korun).

„Bill a já jsme pracovali hodně tvrdě a byli jsme úspěšní. Věřili jsme tomu, že se můžeme dostat vysoko. Myslím, že dnes už tomu mnoho mladých lidí nevěří,“ uvedla nedávno Hillary Clintonová v americké talkshow The Daily Show.

Jak Bloomberg připomíná, Clintonová si s perspektivou prezidentské kampaně v roce 2016 svá veřejná vystoupení pečlivě hlídá. V jedné ze smluv na vystoupení na univerzitě si například zajistila právo schválit program, moderátora akce i podobu jeviště a omezila i možnost fotografování na 50 snímků.

Při volbě příštího prezidenta USA by ale právě vysoké výdělky mohly bývalé první dámě uškodit. Už jen z podobného principu, jako když Demokraté napadali republikánského kandidáta ve volbách 2012 Mitta Romneyho. Obviňovali ho, že jako bohatý zakladatel investiční společnosti Bain Capital nemá vztah k voličům.

Kromě toho, že peníze by mohly poškodit image Clintonové u chudších Američanů, někteří Demokraté se obávají i o to, jak bude schopná bojovat proti stagnujícím platům a s tím související propastí mezi chudými a bohatými. Zvlášť když přijala miliony dolarů od finančních firem a velkých korporací.

Není divu, že se znovu jako faux pas připomněly výroky Clintonové o tom, že s manželem byli jako „na dlažbě“ po té, co opustili Bílý dům.

Clintonová po volbách skončí v politice. Mnozí tomu nevěří