Člověk nejspíš opravdu pochází z Afriky, naznačil nález lebky v Izraeli

vykopávky z místa nálezu staré lebky v jeskyni Manot

vykopávky z místa nálezu staré lebky v jeskyni Manot Zdroj: Manot research team

Naši předci před tisíci lety začali opouštět svou kolébku v Africe a zamířili přes Blízký východ do Evropy, tvrdí teorie o původu lidí. Zatím ji ale nepodpíraly zásadnější archeologické důkazy. Vědci však nyní mají první fosilii, která zřejmě tuto cestu dokládá. Část lebky, kterou nalezli v jeskyni na severu Izraele, pochází z doby před zhruba 55 tisíci roky. "Domníváme se, že migrující lidé tuto oblast v daném období obývali," vysvětlil antropolog Israel Herškovic z univerzity v Tel Avivu.

Herškovic s kolegy nález popsali ve studii, kterou zveřejnil časopis Nature. Nalezený fragment sestává z horní části lebky, čelisti a jiné obličejové části chybí. Charakteristické utváření lebky podle výzkumníků naznačuje, že jedinec, jemuž patřila, byl úzce příbuzný s prvními lidmi Homo sapiens, kteří později kolonizovali Evropu. Lebka je zároveň prvním důkazem, že Homo sapiens obýval zmíněný region ve stejné době jako neandertálci.

55 tisíc let stará lebka z jeskyně Manot v Izraelil55 tisíc let stará lebka z jeskyně Manot v Izraelil | Israel Antiquities Authority 55 tisíc let stará lebka z jeskyně Manot v Izraelil

Podle Herškovice je nalezená lebeční část „důležitým dílem skládanky velkého příběhu lidské evoluce“. Dřívější genetické důkazy naznačují, že člověk moderního typu a neandertálci se křížili zhruba ve stejné době, ze které pochází nalezená lebka. Všichni lidé euroasijského původu tak mají ve svém genomu stále malou část DNA neandertálců.

jeskyně Manotjeskyně Manot | Israel Hershkovitz, Ofer Marder a Omry Barzilai jeskyně Manot

„Je to první přímý fosilní důkaz, že moderní lidé a neandertálci obývali stejnou oblast současně,“ uvedl o nálezu podle agentury Reuters další z výzkumníků, paleontolog Bruce Latimer z Caseovy západní záložní univerzity v Clevelandu. Jeskyně v západní část Galileje byla objevena v roce 2008 při budování kanalizačního systému.

Vytvořili první jeskynní malby neandrtálci?

Rakovina byla objevena i u neandrtálců