Člověk v tísni zastavil práce v Afghánistánu, zvažuje další působení

Čeští vojáci v afghánské provincii Lógar

Čeští vojáci v afghánské provincii Lógar Zdroj: ctk/ap

Humanitární organizace Člověk v tísni zvažuje své další působení v Afghánistánu, kde neznámí ozbrojenci v noci na úterý zabili devět jejích afghánských zaměstnanců. Organizace svou práci v zemi zatím na týden zastavila. Svou činnost obnoví, až se prokáže, že ozbrojenci neútočili na Člověka v tísni cíleně.

„Dokud nevyloučíme méně pravděpodobnou variantu, že se jednalo o cílený útok na naši organizaci, a hrozba se tedy vztahuje i na ostatní lokality a zaměstnance, činnost nebudeme obnovovat,“ uvedl ředitel humanitární a rozvojové sekce Člověka v tísni Jan Mrkvička. Doplnil, že v samotné oblasti, kde ozbrojenci útočili, organizace nezačne znovu pracovat dřív, než bude zaručena bezpečnost jejích pracovníků.

Zástupci organizace dodali, že úterní zabití pracovníků Člověka v tísni v Afghánistánu je největší tragédií od vzniku organizace v roce 1992.

Útok bez varování

Ozbrojenci útočili v odlehlé hornaté části provincie Balch, kde vtrhli do ubytovny, v níž spali zaměstnanci Člověka v tísni, a postříleli je. Vyšetřování na místě neštěstí zatím neurčilo totožnost útočníků, ale podle dostupných informací nepocházeli z oblasti, ve které Člověk v tísni působí 13 let. Podle představitelů organizace útoku nepředcházela žádná varování, výhružky či jiné signály, které by mohly určit vzrůstající hrozbu.

Do Afghánistánu odjel podpůrný tým Člověka v tísni včetně ředitele organizace Šimona Pánka. „Prioritou je minimalizovat ohrožení dalších zaměstnanců a postarat se o oběti, jejich rodiny a ty, kteří přežili,“ uvedl Mrkvička.

Viníky jsou pravděpodobně členové Talibanu

Zástupce policejního náčelníka provincie Balch i úřad guvernéra provincie z útoku obvinili bojovníky islamistického hnutí Taliban. Podle šéfa afghánské mise Člověka v tísni Rosse Hollistera zahynulo pět humanitárních pracovníků, dva řidiči a dva neozbrojení strážci. Mezi zabitými humanitárními pracovníky byli dva inženýři, dva komunitní pracovníci, včetně jedné ženy, a vedoucí okresního týmu.

Organizace v oblasti pomáhá od roku 2002 se stavbou škol, klinik, vodních mikroelektráren, zavlažovacích systémů a vrtáním studní. Její tým tam také zasahoval po povodních a sesuvech půdy.