CNN: Letoun MH17 sestřelili loni nad Ukrajinou povstalci

trosky sestřeleného letounu MH17

trosky sestřeleného letounu MH17 Zdroj: CTK

Vyšetřovatelé sbírají trosky letu MH17 na východě Ukrajiny
Vyšetřovatelé sbírají trosky letu MH17 na východě Ukrajiny
Vyšetřovatelé sbírají trosky letu MH17 na východě Ukrajiny
Vyšetřovatelé sbírají trosky letu MH17 na východě Ukrajiny
4
Fotogalerie
Důkazy svědčí o tom, že letadlo malajsijských aerolinek s 298 lidmi na palubě sestřelili loni nad Ukrajinou proruští povstalci. Vyplývá to podle CNN z připravované zprávy nizozemských vyšetřovatelů o incidentu ze 17. července 2014.

Důkazy svědčí o tom, že letadlo malajsijských aerolinek s 298 lidmi na palubě sestřelili loni nad Ukrajinou proruští povstalci. yplývá to podle CNN z připravované zprávy nizozemských vyšetřovatelů o incidentu ze 17. července 2014.

V několikasetstránkovém dokumentu, který by měl být zveřejněn v polovině října, je údajně popsán i přesný typ rakety a její dráha. Zdroj blízký vyšetřovatelům CNN řekl, že zpráva mapuje let MH17 minutu po minutě a popisuje, odkud přesně byla raketa vypálena a kdo toto území v tu dobu ovládal. To prý ukazuje na proruské rebely.

Vina společnosti

Vinu prý dává dokument částečně i společnosti Malaysia Airlines a připomíná, že aerolinky nedbaly varování leteckých úřadů a oproti jiným dopravcům dál létaly nad válečnou zónou.

Boeing se zřítil u ukrajinské vesnice Hrabove v Doněcké oblasti na území ovládaném proruskými separatisty na východě Ukrajiny. Na palubě bylo celkem 298 lidí (283 cestujících a 15 členů posádky), z toho 193 Nizozemců. Neštěstí nikdo nepřežil. Letoun na trase Amsterodam-Kuala Lumpur byl podle dosavadních informací pravděpodobně sestřelen raketou země-vzduch z výšky deseti kilometrů, stroj se zřítil v 15:25 SELČ.

Likvidace svědků?

Ukrajina a Spojené státy tvrdí, že malajsijský boeing sestřelili separatisté raketou dodanou z Ruska, zatímco Moskva z neštěstí obviňuje ukrajinskou armádu. Jelikož dvě třetiny z obětí tvořili Nizozemci, vyšetřování vedou nizozemské orgány.

Nizozemská státní televize a rádio už v březnu s odvoláním na své zdroje blízké vyšetřovatelům uvedly, že sestřelení letu MH17 mají velice pravděpodobně na svědomí ruští vojáci. Konkrétní osoby jsou prý ale nezjistitelné a ruské tajné služby je možná dokonce nechaly zlikvidovat. Boeing sestřelila podle těchto zdrojů protiletadlová zbraň vystřelená ze systému Buk z území ovládaného proruskými povstalci.