Co s uprchlíky? Zásadní je spolupráce s Turky, tvrdí místopředseda Komise

Místopředseda Evropské komise Frans Timmermans

Místopředseda Evropské komise Frans Timmermans Zdroj: CTK

Evropská unie není nezničitelná a to, jakým způsobem bude řešit současnou uprchlickou krizi, bude mít dopad i na úspěšnost řešení jejích dalších problémů. Pro řešení uprchlické krize je zásadní spolupráce s Tureckem, řekl dnes na Pražském evropském summitu místopředseda Evropské komise Frans Timmermans. Kritizoval také evropské politiky za využívání strachu obyvatel pro získávání obliby.

„Uprchlická krize je poslední složkou perfektní bouře, které čelí evropská spolupráce,“ řekl Timmermans. Evropští politici podle něj neočekávali, že bude migrace bude tak výraznou výzvou. „Migrace bude součástí Evropy dnes i zítra, ale zvládnout ji můžeme,“ uvedl s tím, že i přes historicky rozdílné zkušenosti by se západní a východní země EU měly snažit o vzájemné porozumění.

Praktickými kroky pro zvládnutí uprchlické krize je podle něj společná ochrana vnějších hranic. Jinak hrozí selhání celého schengenského prostoru. Zásadní je také spolupráce s Tureckem. „Evropská unie nemůže zvládnout tento problém bez Turecka a Turecko ho nemůže zvládnout bez unie,“ uvedl Timmermans.

Pomoc by také měla směřovat do uprchlických táborů v Jordánsku, Libanonu a Turecku. Migranti by měli mít možnost pracovat a posílat děti do školy. Dalším krokem je okamžitá registrace, která odliší oprávněné žadatele o azyl od těch neoprávněných. Jinak podle něj může celý azylový systém selhat.

O řešení uprchlické krize budou v Praze odpoledne jednat ministři zahraničních věcí visegrádské skupiny a zemí západního Balkánu. Setkání se zúčastní i Frans Timmermans a ministři zahraničí Chorvatska, Slovinska a Velké Británie.