Corbyn: Brity rozdělené referendem je třeba opět sjednotit

Jeremy Corbyn

Jeremy Corbyn Zdroj: ctk

Británie musí na výsledek referenda o setrvání v Evropské unii reagovat "klidně a racionálně" a Brity rozdělené kampaní je třeba opět sjednotit. Řekl to dnes v Londýně předseda opoziční Labouristické strany Jeremy Corbyn. Kvůli svému údajně nedostatečnému boji za setrvání Británie v unii čelí Corbyn nyní tlaku stranických kolegů. Dvě členky opoziční strany podaly návrh na hlasování o nedůvěře stranickému vůdci.

V jednáních s Evropskou unií po „historickém rozhodnutí“ o odchodu země z bloku je podle Corbyna důležité především zajistit, aby se Britům nezhoršily pracovní podmínky a aby neutrpěla lidská práva a životní prostředí. Oblasti, v nichž voliči nejvíce hlasovali pro brexit, byly podle Corbyna ty, které byly nejvíce vydány na pospas hospodářským změnám způsobeným globalizací a úspornými opatřeními konzervativní vlády. Politici podle něj také musejí začít brát vážně obavy z imigrace, které řadu lidí přivedly k rozhodnutí podpořit brexit.

Corbynovi labouristé usilovali před referendem většinou o setrvání Británie v Evropské unii. Členkou strany byla i zavražděná poslankyně Jo Coxová. Řada Corbynových spolustraníků ale svého předsedu kritizuje za způsob vedení kampaně před referendem. Byl podle nich příliš „vlažný“, což předseda labouristů odmítá.

Bez boje se nedá

Jak Corbyn dnes prohlásil, bude bojovat s jakýmikoli pokusy o jeho sesazení. Zdůraznil, že má silnou podporu mezi členy strany. „V Labouristické straně existují lidé…kteří by možná rádi v čele viděli někoho jiného a dávají to jasně najevo,“ uvedl Corbyn. „Co mě naprosto ohromilo, je, že za posledních 24 hodin 140 tisíc lidí řeklo, že nechce, aby Labouristická strana strávila příští dva měsíce debatami o svém vedení,“ dodal s odkazem na petici, která ho vyzývá, aby v čele labouristů zůstal.

Asi třetina voličů labouristů podle odhadů ve čtvrtek podpořila odchod Británie z Evropské unie. Mnoho z nich pochází z oblastí, kde žije tradiční pracující třída a kde panují největší obavy z obrovské přílivu migrantů.