Curych je nejdražším městem na světě, předhonil Tokio

Centrum švýcarského hospodářství Zürich.

Centrum švýcarského hospodářství Zürich. Zdroj: wikimedia.org

Curych předehnal Tokio coby nejdražší město pro život. Vyplývá to z průzkumu, který pravidelně na základě vyhodnocení životních nákladů zveřejňuje Economist Intelligence Unit časopisu The Economist. Posun Curychu na špici žebříčku, kam se dostal poprvé za poslední dvě desetiletí, průzkum připisuje přinejmenším částečně silnému franku. O Praze nebo jiném z českých měst se studie nezmiňuje, stejně jako o slovenských městech.

Studie, která je zveřejňována dvakrát ročně, sleduje ceny zboží a služeb, jako jsou základní potraviny, doprava, pohonné hmoty, soukromé školy či pomocnice v domácnosti, aby stanovila „skóre“ každého města. Jako základ je využíván New York se stanoveným skóre 100. Ceny nemovitostí do studie zahrnuty nebyly.

Curych a Tokio dosáhly skóre 170 a 166, což znamená, že Curych je v životních nákladech o 70 procent a Tokio o 66 procent dražšínež New York. O třetí místo se dělí Ženeva a japonská oblast Ósaka-Kóbe. Celkově se o prvních deset příček rovnoměrně podělila evropská a asijská města. Do první desítky studie zařadila Oslo, Paříž, Frankfurt nad Mohanem, Sydney, Melbourne a Singapur.

Deset nejdražších měst na světě

POŘADÍ
MĚSTO STÁT
1. Curych Švýcarsko
2. Tokio Japonsko
3. Ženeva Švýcarsko
4. Ósaka-Kóbe Japonsko
5. Oslo Norsko
6. Paříž Francie
7. Sydney Austrálie
8. Melbourne Austrálie
9. Singapur Singapur
10. Frankfurt Německo

Do první desítky se nedostalo žádné ze severoamerických měst. New York se propadl o 11 příček a nyní se dělí o 47. místo spolu s Chicagem a o jednu příčku výš je Los Angeles. Londýn je spolu s Bruselem, Wellingtonem a Adelaide na 17. příčce.

Tokio

TokioTokio

Jak napsal list The Wall Street Journal, „drahota“ japonských měst je dlouhodobě známá. Například nyní je v Tokiu benzin o 71 procent dražší než v New Yorku. Ale vzestup cen australských měst a Singapuru je novým fenoménem. Ještě před deseti lety byl Singapur o dvě procenta levnější než New York. Nyní je o 42 procent dražší. Tyto změny jsou ještě dramatičtější v Austrálii. Sydney bylo před desetiletím o 25 procent levnější k životu než New York; dnes je o 47 procent dražší a sedmé nejdražší na světě.

Také v tomto případě sehrálo svou úlohu loňské značné posílení australského dolaru, uvedl redaktor studie Jon Copestake.

Deset nejlevnějších měst na světě

POŘADÍ MĚSTO STÁT
122. Maskat Omán
123. Dháka Bangladéš
124. Alžír Alžírsko
125. Káthmándú Nepál
126. Panamá Panama
127. Džidda Saúdská Arábie
128. Dillí Indie
129. Teherán Írán
130. Bombaj Indie
131. Karáčí Pákistán

Asie je ovšem zároveň domovinou nejlevnějších míst k životu na světě, zvláště pak v jižní části kontinentu. Pákistánské Karáčí je na poslední příčce ze 131 porovnávaných měst se skóre 46. V poslední desítce jsou také indická Bombaj a Dillí, nepálské Káthmándú a bangladéšská Dháka.