D&B: Polovina ruských firem je pro transakce vysoce rizikových

Rusko

Rusko

Polovina ruských firem představuje při obchodních transakcích vysoké riziko. Střední riziko je u 36 procent podniků, zatímco mírné a nízké riziko je u 13 procent. Vyplývá to z hodnotícího modelu Due Diligence Index Ruska, který vyvinula poradenská společnost Dun & Bradstreet ve spolupráci s agenturou Interfax.

Index pomáhá odhalovat společnosti založené za účelem možného finančního podvodu. Pomáhá tak prověřovat ruské podnikatelské subjekty a poskytuje vysokou míru jistoty, zda sledovaný potenciální obchodní partner je spolehlivý a skutečně existuje. Dun & Bradstreet hodnotila téměř 6 milionů ruských podnikatelských subjektů.

„Jde o zcela nový typ scoringového modelu šitý na míru nepřehledným podnikatelským podmínkám na ruském trhu,“ uvedla ředitelka D&B pro Čechy a Slovensko Alena Seoud. Cílem Due Diligence Indexu je podle ní usnadnit firmám nalézt spolehlivé obchodní partnery v Rusku.

Model je založen na odborných znalostech místního ruského trhu v oblasti regulace i obchodních postupů. Při jeho vývoji tým D&B a Interfaxu navíc úzce spolupracoval s ruskými orgány státní správy a předními akademickými institucemi.

Aktuální rating pro Rusko Dun & Bradstreet stanovila na stupni vysokého rizika návratnosti investice. Na stejné kategorii rizika je například hodnoceno Řecko, Egypt, Keňa, Vietnam, Island nebo Ukrajina. Svými politickými, ekonomickými a obchodními analýzami, které D&B zpracovává pro 134 zemí světa, upozorňuje na rizika plynoucí z obchodního styku.