Další chlapec ze zatopené thajské jeskyně je na svobodě

Čtyři chlapci, kteří se v neděli dostali ven z jeskyně, jsou podle úřadů v dobrém zdravotním stavu a zotavují se v nemocnici

Čtyři chlapci, kteří se v neděli dostali ven z jeskyně, jsou podle úřadů v dobrém zdravotním stavu a zotavují se v nemocnici Zdroj: ČTK

Evakuace začala kvůli hrozbě dalších dešťů a obavám, že se v jeskyni opět zvýší hladina vody
Evakuace začala kvůli hrozbě dalších dešťů a obavám, že se v jeskyni opět zvýší hladina vody
Evakuace začala kvůli hrozbě dalších dešťů a obavám, že se v jeskyni opět zvýší hladina vody
Evakuace začala kvůli hrozbě dalších dešťů a obavám, že se v jeskyni opět zvýší hladina vody
Evakuace začala kvůli hrozbě dalších dešťů a obavám, že se v jeskyni opět zvýší hladina vody
17
Fotogalerie

Záchranáři v pondělí vyprostili ze zatopeného jeskynního komplexu na severu Thajska dalšího chlapce. Podle agentury Reuters to uvedl představitel thajského vojenského námořnictva. Čtyři hochy se podařilo dostat na povrch již v neděli, osm osob v jeskyni stále zůstává. Potápěči dnes zahájili druhou fázi záchranné operace, jejímž cílem je vysvobodit fotbalisty ve věku 11 až 16 lety a jejich 25letého trenéra ze zaplaveného jeskynního komplexu, v němž před více než dvěma týdny uvázli.

"Kolem 11 hodin místního času (6 hodin středoevropského času) jsme tým (potápěčů) poslali znovu dovnitř. Doufáme, že během několika hodin budeme mít dobré zprávy," prohlásil šéf krizové skupiny Narongsak Osottanakón. Druhá fáze operace by měla být dokončena do 21 hodin místního času (16 hodin středoevropského času), dodal.

Novináři na místě později informovali, že viděli záchranáře vynášet z jeskyně člověka na nosítkách. Thajská veřejnoprávní televize vpodvečer místního času odvysílala záběry vrtulníku používaného k evakuaci zraněných a nemocných, jak opouští prostor před jeskyní.

Skupina mladých sportovců se nachází více než čtyři kilometry od ústí jeskyně. Některé úseky trasy jsou po odčerpání vody schůdné pěšky, nejméně kilometrový úsek musela ale první čtveřice hochů s potápěči v neděli překonat pod hladinou.

Po jejich vyproštění byla záchranná akce přerušena. Bylo totiž nutné doplnit láhve s dýchací směsí, které jsou rozmístěny podél cesty ven z jeskyně.

Druhou skupinu chlapců se pokoušejí dostat z jeskyně stejní potápěči, kteří se podíleli na první záchranné operaci, oznámilo podle agentury AP thajské ministerstvo vnitra. Důvodem je mimo jiné to, že znají podmínky v jeskyni a vědí, jak postupovat. Každého z chlapců doprovázejí na cestě ven dva potápěči. Hlavní záchranný tým tvořilo v neděli 13 zahraničních potápěčů a pět členů elitní jednotky thajského námořnictva.

Záchranáři přitom bojují s časem. V provincii Čchíengráj, na jejímž území se jeskynní komplex nachází, v noci na dnešek silně pršelo a lijáky mají pokračovat i v příštích dnech. Množství vody v jeskyni tak bude pravděpodobně zase stoupat. Dosavadní lijáky ale hladinu vody v jeskyni zatím nezvedly, sdělily podle agentury AP thajské úřady. Podle thajských úřadů může dokončení záchranné operace trvat tři až čtyři dny.

Čtyři chlapci, kteří se v neděli dostali ven z jeskyně, jsou podle úřadů v dobrém zdravotním stavu a zotavují se v nemocnici. V jeskyni byli mladí fotbalisté od 23. června.

Chlapce, kteří v červnu ustupovali stále hlouběji do jeskynního komplexu před stoupající vodou, záchranáři objevili 2. července. Od té doby jim přinášeli zásoby a připravovali evakuaci. Protože někteří z hochů neumějí plavat a vzhledem k obtížnému terénu, v němž v pátek zahynul jeden z potápěčů, uvažovalo se o tom, že se vyčká až do konce monzunového období, tedy do podzimu, aby chlapci mohli z jeskyně vyjít pěšky. Protože ale v jeskyni začal ubývat vzduch a hrozilo, že se hladina vody opět zvedne, bylo rozhodnuto s evakuací neotálet.