Další incident v Donbasu. Ukrajinská armáda hlásí šest mrtvých vojáků

Ztrátám se bojující strany nevyhnou ani v době uzavřeného příměří

Ztrátám se bojující strany nevyhnou ani v době uzavřeného příměří Zdroj: ctk

Příslušník ukrajinské armády
Ztrátám se bojující strany nevyhnou ani v době uzavřeného příměří
Ztrátám se bojující strany nevyhnou ani v době uzavřeného příměří
Separatista na východě Ukrajiny
5
Fotogalerie
Při dvou incidentech na východě Ukrajiny zahynulo dalších šest vládních vojáků. V obou případech zabíjely miny, v jednom podle povstalců ale výbušniny nastražila sama armáda. Informovala o tom ukrajinská média s odvoláním na úřady loajální vůči Kyjevu a agentura TASS. Jde o další oběti sporadických incidentů, které v Donbasu pokračují navzdory příměří. V sobotu zabil výbuch miny tři vojáky.

Podle mluvčího luhanské správy Jaroslava Halase, citovaného listem Ukrajinska pravda, čtyři vojáci zahynuli, když přejížděli most a u jejich auta explodovala mina. Incident se odehrál ve městě Ščasťa v Luhanské oblasti, které je pod kontrolou vládních sil a nachází se zhruba 15 kilometrů od jedné z hlavních bašt povstalců, Luhansku.

Ukrajinska pravda cituje také mluvčího protipovstalecké operace Ruslana Tkačuka, který tvrdil, že u auta explodoval pás min údajně aktivovaných protitankovou střelou Kornet vypálenou vzbouřenci. Miny podle něj musely být nastraženy v noci.

Luhanští povstalci ale podle agentury TASS uvedli, že pod armádním automobilem explodovala mina, kterou na mostě přes řeku Severní Doněc nastražili sami vojáci.

Také další dva příslušníky ukrajinské armády usmrtila mina, na kterou podle dalšího mluvčího protipovstalecké operace najel vůz SUV. Stalo se to v Doněcké oblasti u obce Šyrokyne nedaleko Mariupolu na pobřeží Azovského moře. Třetí voják, který v autě jel, utrpěl vážná zranění.

Tři ukrajinští vojáci zemřeli v sobotu ve městě Avdijivka u Doněcku, když explodovala mina nastražená rebely. Výbuch kromě toho další dva vojáky zranil.

Vláda a separatisté uzavřeli nové mírové dohody v Minsku 12. února a o tři dny později vstoupilo v platnost nové příměří. Situace se na bojištích od té doby výrazně uklidnila poté, co strany oznámily, že splnily svůj závazek stáhnout z bojových linií těžké zbraně. Zastavení palby je ale sporadicky porušováno, z čehož se povstalci a armáda obviňují navzájem.