Další útok na historickou památku, Islámský stát vyhodil do povětří mešitu an-Núrí

Minaret irácké mešity an-Núrí v Mosulu

Minaret irácké mešity an-Núrí v Mosulu Zdroj: Reuters

Minaret irácké mešity an-Núrí v Mosulu
Minaret irácké mešity an-Núrí v Mosulu
Boje v iráckém Mosulu
Minaret irácké mešity an-Núrí v Mosulu
Minaret irácké mešity an-Núrí v Mosulu
7
Fotogalerie

Radikálové z teroristické organizace Islámský stát dnes vyhodili do povětří slavnou mešitu an-Núrí v iráckém Mosulu, z níž v roce 2014 lídr Islámského státu abú Bakr Bagdádí vyhlásil chalífát na dobytých územích v Iráku a Sýrii. IS vzápětí obvinil ze zničení mešity letoun americké armády, která iráckým vládním jednotkám v boji pomáhá. Mluvčí mezinárodní koalice vedené proti Islámskému státu to ale popřel.

"Naše jednotky postupovaly vpřed ve starém městě. Když se dostaly asi 50 metrů od mešity an-Núrí, IS provedl další historický zločin a vyhodil do povětří mešitu an-Núrí a její minaret," uvedl v prohlášení generál Adal Amír Jaralláh, který velí iráckým jednotkám.

Mešita z 12. století, proslulá svým nakloněným minaretem, leží v historické části Mosulu, kde už několik dní svádějí tvrdé boje s radikály z IS irácké vládní jednotky.

Mosulské staré město je poslední částí Mosulu, kterou Islámský stát brání. Proti armádě a policii tam bojuje několik set bojovníků této teroristické organizace. Tyto boje patří k nejtěžším kvůli lokalitě, v níž jsou úzké uličky, a kvůli množství civilistů, které IS používá jako živé štíty. OSN před několik dny odhadla, že v oblasti je ještě asi 100 000 civilistů.

Ofenzivu za znovudobytí druhého největšího iráckého města z rukou IS zahájila irácká armáda loni na podzim. Letos v lednu dobyla východní část Mosulu a od února bojuje o jeho západní, více zalidněnou část.

Podívejte se jak vypadají boje v Mosulu

Mosul je poslední baštou IS v Iráku, v Sýrii pak je jejich poslední větší pevností město Rakka, o nějž se už také vedou urputné boje. IS, který v roce 2014 ovládal značná území v Iráku a Sýrii, v posledních měsících utrpěl citelné ztráty.

Město Mosul obsadili radikálové z IS v červnu 2014. Od té doby zničili ve městě řadu historických objektů - památky starých kultur totiž odporují jejich výkladu islámu. Džihádisté z IS například vyhodili do vzduchu hrob proroka Jonáše či mešitu proroka Jiřího. V únoru 2015 také zničili slavné mosulské muzeum, kde byly památky z asyrského a helénského období, či tamní knihovnu s řadou vzácných svazků.