Další útok ve Volgogradu: bomba v trolejbusu zabila nejméně 15 lidí

Volgograd (ilustrační foto)

Volgograd (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0 DE: High Contrast via Wikimedia

Nejméně 15 lidí přišlo dnes ráno o život při výbuchu v trolejbusu v ruském městě Volgograd. Uvedly to agentury Reuters a AFP s odvoláním na oficiální ruské zdroje, podle kterých se jedná o další atentát. Bližší informace zdroje zatím nesdělily.

Zpráva přišla v době, kdy se ještě vyšetřují okolnosti nedělního sebevražedného atentátu na volgogradském nádraží, při kterém zahynulo nejméně 16 lidí a desítky dalších utrpěly zranění.

V Rusku je nyní potřeba počítat s tím, že zde nejspíš dojde k dalším pumovým atentátům, varoval po nedělním útoku spolupracovník ruské speciální protiterosristické jednotky Alfa Alexej Filatov.

Hrozba je podle něj nyní větší, protože teroristé mohou více zapůsobit na veřejnost. Bezpečnostní opatření se zvýšila kolem Soči, kde budou brzy zimní olympijské hry, takže teroristé zaútočí v jiných městech jako je Volgograd, vysvětlil. „Můžeme očekávat další podobné útoky,“ varoval podle Reuters Filatov.

V Rusku pokračuje vyšetřování sebevražedného útoku ve Volgogradu
Ruské úřady budou dnes pokračovat ve vyšetřování nedělního sebevražedného atentátu na volgogradském nádraží. Při něm zahynulo nejméně 16 lidí a přes tři desítky utrpěly zranění. Zatím však panují nejasnosti ohledně toho, zda krvavý útok spáchala žena, muž nebo bylo pachatelů více.
Vyšetřovatelé nejprve za pravděpodobnou vražedkyni označili šestadvacetiletou vdovu po dagestánských islamistech Oksanu Aslanovovou, jejíž hlava se na místě činu našla. Později ale objevili důkazy naznačující, že atentátníkem mohl být muž slovanského vzhledu, který měl výbušninu v batohu. Podle ruských médií vyšetřovatelé nevylučují ani možnost, že útočili oba.
Nedělní atentát ve Volgogradu vzbudil bezpečnostní obavy kvůli blížícím se zimním olympijským hrám v ruském městě Soči, které začnou za 40 dní. Ve Volgogradu šlo přitom za posledního čtvrt roku už o druhý sebevražedný útok. V říjnu tam zabila atentátnice v autobuse šest lidí a sebe. Pachatelkou tehdy byla Dagestánka Naida Achijalovová, manželka jednoho z extremistických vůdců Dmitrije Sokolova.