Další známka zpomalení Německa: Průmysl klesl nejvíc od roku 2009

Německo, průmysl - ilustrační

Německo, průmysl - ilustrační Zdroj: carat-deutschland.de

Průmyslová výroba v Německu v září klesla ve srovnání s předchozím měsícem o 2,7 procenta, což byl nejhlubší pokles od února 2009. Zpráva ministerstva hospodářství je dalším signálem zpomalení růstu největší ekonomiky eurozóny. Mezi analytiky tak rostou obavy, že by se motor evropského růstu mohl zadrhnout a země spadnout do recese. Německou ekonomiku totiž táhne export a zahraniční poptávka kvůli zpomalování celosvětové ekonomiky klesá. Vývoj v Německu se zpravidla rychle odráží i v Česku.

Německá ekonomika byla po konci finanční krize jedním z premiantů a dařilo se jí nastartovat silný růst. Teď ale čím dál víc ztrácí dech. Výsledky německého průmyslu výrazně zaostaly za odhady analytiků dotazovaných agenturou Reuters, kteří v průměru čekali snížení výroby jen o půl procenta. Ministerstvo současně revidovalo srpnový údaj. Nově průmysl v srpnu klesl o 0,4 procenta místo původně uváděného jednoho procenta.

Produkce kapitálového zboží se v září meziměsíčně snížila o 4,7 procenta. Výroba ve zpracovatelském sektoru klesla o tři procenta. Produkce ve stavebnictví byla nižší o 0,8 procenta a v energetickém sektoru o 0,7 procenta.

Analytici upozorňují, že díky vysokému růstu v červenci za třetí čtvrtletí německý průmysl stále rostl. V posledních třech měsících roku však očekávají propad výroby kvůli známkám možné recese v eurozóně. „Nejlepší časy německé ekonomiky jsou nyní za námi,“ komentovala údaje analytička Commerzbank Ulrike Rondorfová.

„Očekáváme, že německý průmyslový sektor ve čtvrtém čtvrtletí opět klesne a kvůli vývoji v eurozóně postupně míří k recesi. Očekáváme zřejmě i pokles růstu HDP, i když domácí poptávka zůstává poměrně stabilní,“ uvedla Aline Schuiling z ABN Amro.

Ministerstvo hospodářství koncem minulého týdne navíc uvedlo, že průmyslové zakázky v Německu v září meziměsíčně klesly o 4,3 procenta. Důvodem byl více než 12procentní propad objednávek z ostatních členských zemí eurozóny.

Vývoj růstu HDP v Německu

Vývoj růstu HDP v NěmeckuVývoj růstu HDP v Německu | indexmundi.comZdroj: indexmundi.com

Německý hrubý domácí produkt se ve druhém čtvrtletí zvýšil pouze o 0,1 procenta proti předchozím třem měsícům, kdy vzrostl o 1,3 procenta. Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada českých firem.