Damašek: Turecko a Jordánsko pomáhají povstalcům, to musí skončit

Syrský ministr zahraničí Valíd Mualim

Syrský ministr zahraničí Valíd Mualim Zdroj: CC BY SA 2.0: Foreign and Commonwealth Office via Flickr

Země, které usilují o ukončení syrského konfliktu, by měly zabránit přílivu povstalců z Turecka a Jordánska do Sýrie. V Pekingu to řekl syrský ministr zahraničí Valíd Mualim. V Číně je na třídenní návštěvě a ve čtvrtek prohlásil, že je jeho vláda připravena začít v lednu jednat s opozicí ve Švýcarsku.

Mualim i dnes řekl, že chce Damašek plnit rezoluci, již Rada bezpečnosti OSN přijala 19. prosince. Počítá se v ní se zahájením syrského dialogu v Ženevě, příměřím, sestavením přechodné vlády a přípravou voleb.

Syrská vláda dlouhodobě obviňuje Turecko, že vyzbrojuje islámské povstalce a umožňuje bojovníkům přicházejícím z ciziny průchod svým územím do Sýrie. Jordánsko podle vlády poskytuje povstalcům výcvik a zbraně. Ankara i Ammán tato obvinění popřely.

Od 30. září v Sýrii bojuje také ruské letectvo, které pomáhá syrské armádě a jejím spojencům. Podle jeho ministerstva obrany Rusové zatím podnikli 5240 náletů. Amnesty International (AI) tento týden Rusko obvinila, že útočí i na civilní oblasti a že při jeho náletech zemřely stovky civilistů. Moskva to popřela s tím, že AI není dobře informovaná o cílech, které si Rusové vybírají.

O Sýrii dnes v Moskvě jednal katarský ministr zahraničí Chálid bin Muhammad Attija. Prohlásil, že jeho země nesouhlasí s pořizováním seznamu syrských opozičních skupin. „Jsme rozhodně proti třídění skupin. Spíše je třeba porozumět tomu, proč se ty skupiny ozbrojují, jaké jsou jejich cíle a motivy,“ řekl.

Jeho ruský protějšek Sergej Lavrov řekl, že je třeba zajistit, aby se syrského dialogu zúčastnil co největší počet členů opozice. Jednání mají podle OSN začít v lednu v Ženevě.

Oba ministři prohlásili, že se shodli na tom, jak povzbudit opozici k rozhovorům s Damaškem, ale způsob, jakým to chtějí udělat, nezveřejnili. Rusko přitom stojí za syrskou vládou, zatímco Katar a další země Perského zálivu viní syrského prezidenta Bašára Asada z válečných zločinů. Lavrov přiznal, že Rusko se s Katarem v otázce Asadovy budoucnosti neshoduje.