Daň z transakcí dusí francouzskou burzu

François Hollande

François Hollande Zdroj: ctk

Po necelém půlroce od uvalení daně z finančních transakcí (FTT) na 109 velkých francouzských akciových titulů s tržní kapitalizací přes jednu miliardu eur se ukazuje, že daň snížila objem obchodování s akciemi těchto společností. Podle prosincového výzkumu firmy Equiduct objem obchodů s akciemi firem podléhajících dani spadl ve třech měsících po zavedení FTT o 18 procent oproti stejnému období předtím.

Naopak o 16 procent stouplo obchodování s tituly menších firem, které dani nepodléhají. Podle Gillese Monata z Equiduct výsledky výzkumu značí změnu chování investorů: „Řada z nich se chce vyhnout placení daně,“ řekl. Investoři se jednostranně zavedené FTT vyhýbají i tak, že se místo akcií zaměří i na deriváty, kdy fakticky akcii nekoupí a neplatí tedy daň.

Daň z finančních transakcí nezůstane nadlouho jen výsadou Francie. Evropský parlament v prosinci podpořil úsilí jedenácti unijních zemí zavést od příštího roku jednotnou verzi FTT. Česko se k plánu zatím připojit nechce.

Vláda Petra Nečase i ČNB jsou proti zavedení FTT. ČSSD by naopak daň uvítala: „V případě, že by ČSSD byla ve vládě, zavedení daně z finančních transakcí by jednoznačně podpořila,“ prohlásil stínový ministr financí Jan Mládek.

Vedle Francie unijní FTT podporují Rakousko, Belgie, Estonsko, Německo, Řecko, Itálie, Portugalsko, Slovensko, Slovinsko a Španělsko. Připojit se chce i Litva. Jejich úsilí nejspíše nezviklají ani první údaje o poklesu obchodování z francouzské burzy.

Časopis Economist navíc připomíná, že právě z důvodu předpokládatelného poklesu likvidity je zvažovaná daň nebezpečná především pro burzy s množstvím menších titulů, jako je třeba vídeňská, ještě více pak pro její partnerské burzy v Praze, Budapešti a Lublani.

Apetitem českých investorů francouzská daň z finančních transakcí podle oslovených makléřů neotřásla. Podle Jindřicha Holčáka z Patria Direct před daněnou krátkodobou spekulací dávají na francouzské burze přednost jistotě pravidelné dividendy.