Dánsko bude od ledna kontrolovat vlaky do Švédska, u kolejí vyrostl plot

Linka mezi Dánskem a Švédskem

Linka mezi Dánskem a Švédskem Zdroj: CC0: My another account via Wikipedia

Železniční zastávka na kodaňském letišti je připravena na kontroly cestujících mířících vlakem přes Öresundský most do Švédska. Zpravodajský portál The Local uvedl, že vlastník stanice již mezi kolejemi vybudoval plot, který zajistí, aby se nikdo nemohl vyhnout kontrole totožnosti. S ověřováním identity, které Švédsko požaduje kvůli uprchlické krizi, se začne 4. ledna. Stockholm si od opatření slibuje, že povede ke snížení proudu běženců mířících do Švédska.

„Stavěli jsme po nocích, kdy nebyla dopravní špička,“ uvedla státní společnost Sund og Baelt, která železniční stanici na letišti vlastní. „Nebylo to zase tolik drahé. Po debatách jsme se nakonec rozhodli pro standardní výšku (plotu), abychom ho mohli použít jinde, až tato krize skončí,“ dodala.

Stavební úpravy hradí Dánsko, sociálnědemokratická opozice takový přístup ale kritizuje. Tvrdí, že by to měl zaplatit Stockholm. „Švédská vláda očekává, že lidé cestující do jejich země budou kontrolováni, proto je opodstatněné, aby náklady na ně hradila,“ uvedla strana.

Tvrdá pokuta

Švédsko v reakci na uprchlickou krizi začne od 4. ledna uplatňovat zákon, podle kterého budou muset všichni dopravci pod hrozbou pokuty až 50 tisíc švédských korun (přes 145 tisíc korun) kontrolovat totožnost svých pasažérů směřujících do Švédska.

Toto opatření provozovatelé vlaků, autobusů a trajektů, ale i dánská vláda tvrdě kritizují. V případě železničního spojení mezi Švédskem a Dánskem budou všechny vlaky začínat a končit na kodaňském letišti, kde je první zastávka na dánském území. Zde cestující projdou kontrolou a přestoupí na spoje do centra dánské metropole.

Desetimilionové Švédsko, které letos do listopadu přijalo okolo 150 tisíc žadatelů o azyl, se snaží proud migrantů mířících do země omezit. Švédský premiér Stefan Löfven na konci listopadu oznámil, že jeho země je nucena zpřísnit hraniční kontroly i dosud vstřícnou azylovou politiku. Od obnovení pasových kontrol na hranici u Malmö v polovině listopadu počet běženců přicházejících do Švédska značně klesl.