David Cameron: Bez referenda o EU nebudu premiérem

Britský premiér David Cameron

Britský premiér David Cameron Zdroj: CC BY-SA 2.0: Harry Metcalfe

Britský premiér David Cameron nezůstane premiérem, pokud se mu nepodaří do roku 2015 prosadit referendum o setrvání či odstoupení Velké Británie z Evropské unie.

Spor o to, kdy Británie uspořádá referendum, se táhne od začátku loňského roku. Letos již jeden pokus o schválení referenda ztroskotal, když návrh neprošel přes Horní sněmovnu britského parlamentu.

David Cameron pro server BBC uvedl, že pouze Konzervativní strana může přinést změny, které jsou pro Británii nutné. Poukázal na úspěchy, kterých jeho strana již dosáhla, například zmrazení rozpočtu EU. Znovuprojednání podmínek členství Velké Británie v EU je podle premiéra „dosažitelné“. Cameron chce pro Británii vyvážené pravomoci Londýna a Bruselu. Pokud se mu tedy nepovede prosadit klíčové referendum, neujme se v dalším předsednickém období funkce. „Nezůstanu předsedou vlády, pokud nedokážeme splnit své předvolební sliby týkající se referenda,“ prohlásil.

Konzervativní strana, kterou Cameron vede, by v takovém případě musela vyhrát volby, které se konají příští rok, naprostou většinou. Případná koalice s některou z dalších předních stran by Cameronův návrh nepodpořila. Labouristé chtějí udržet stávající status-quo a referendum plánují odložit až do roku 2022. Na druhou stranu britská protievropská Strana za nezávislost Spojeného království (UKIP) prosazuje okamžitý odchod Británie z Evropské unie.

Premiér tvrdí, že má podporu mezi ostatními členskými státy EU. „Jsem si jistý. Nevydal bych se po této cestě, kdybych si nemyslel, že referendum a vyjednávání s Evropskou unií nebude pro Británii přínosem“ uvedl David Cameron pro BBC.