Davutoglu: Za útok v Istanbulu je zodpovědný Islámský stát

AHMET DAVUTOGLU

AHMET DAVUTOGLU Zdroj: ctk

Radikální organizace Islámský stát je zodpovědná za dnešní sebevražedný útok, který si v Istanbulu vyžádal deset mrtvých. Oznámil to turecký premiér Ahmet Davutoglu. Šéf turecké vlády prohlásil, že Turecko je odhodláno bojovat s touto extremistickou skupinou, dokud "nepřestane být hrozbou" pro zemi a pro zbytek světa. Už dříve turecký vicepremiér uvedl, že atentát spáchal 28letý syrský občan.

Sebevražedný pumový útok v historickém centru evropské části Istanbulu si dnes vyžádal deset mrtvých a 15 zraněných, mezi mrtvými a zraněnými jsou převážně němečtí turisté. Turecký vicepremiér Numan Kurtulmuş uvedl, že atentát spáchal 28letý syrský občan, kterého se podařilo identifikovat, i když bylo jeho tělo rozmetáno na kusy. Bezpečnostní zdroje zatím neoficiálně přisuzují odpovědnost radikální formaci Islámský stát (IS).

Útok odsoudila jako „hanebný čin“ turecká vláda. Šéfka diplomacie EU Federica Mogheriniová řekla, že unie stojí při Turecku proti všem formám terorismu a vyjádřila účast obětem atentátu a přála brzké uzdravení zraněným. Předseda Evropské rady Donald Tusk označil incident za brutální teroristický útok. Atentát ostře odsoudil i generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.