Debakl socialistů přinutil rakouského kancléře k rezignaci

Werner Faymann

Werner Faymann Zdroj: CTK

Rakouský kancléř Werner Faymann oznámil, že se rozhodl rezignovat na všechny své funkce. Faymann se ocitl pod silným tlakem po debaklu kandidáta jeho Sociálnědemokratické strany Rakouska v prvním kole prezidentských voleb. Dočasným šéfem rakouské vlády se stane dosavadní vicekancléř a předseda lidovců Reinhold Mitterlehner.

„Rakousko potřebuje kancléře, jehož strana za ním pevně stojí. Vláda potřebuje restart,“ řekl Faymann na bleskové tiskové konferenci. „Kdo nemá silnou podporu, nemůžete úkol zvládnout,“ dodal. Kancléř podle svého názoru o přízeň stranických kolegů přišel také kvůli tvrdému postoji k azylovým zákonům.

Vedení strany by se měl přechodně ujmout vídeňský starosta Michael Häupl, napsala agentura APA. Na dnešní odpoledne je plánována schůze vedoucích představitelů sociálních demokratů, která by měla předání funkce potvrdit. Faymann je rakouským kancléřem od roku 2008. Rezignace je reakcí na porážku kandidáta socialistické strany v prvním kole prezidentských voleb 24. dubna.

O novém prezidentovi Rakušané rozhodnou 22. května. Rakouští socialisté pro druhé kolo prezidentských voleb podpořili nezávislého kandidáta za stranu Zelených Alexandera Van der Bellena. SPÖ mu již začátkem května přenechala 350 plakátových ploch ve Vídni. Svobodní (FPÖ), jejichž kandidát Norbert Hofer se po prvním kole voleb stal překvapivým favoritem, to považují za „nezákonnou podporu“.

Neudržitelný vývoj

Kancléř Faymann nejprve podpořil politiku otevřených dveří pro uprchlíky po vzoru německé kancléřky Angely Merkelové. Následně však rakouská vláda podle něj zjistila, že vývoj je neudržitelný, zavedla kontroly na hranicích a stanovila limit na počet žadatelů o azyl.

Řada komentátorů považuje stávající krizi rakouského politického establishmentu rovněž za důsledek toho, že obě centristické strany - SPÖ (sociální demokraté) a ÖVP (lidovci) - vládly zemi posledních deset let ve velké koalici. Také uchazeč ÖVP v prvním kole prezidentských voleb zcela propadl. Další parlamentní volby by se měly v Rakousku podle řádného termínu konat v roce 2018.