Deflace na Slovensku zpomalila, návrat k inflaci se čeká ještě letos

Bratislavský hrad

Bratislavský hrad Zdroj: Yellow.Cat via Flickr (CC BY 2.0)

Tempo deflace na Slovensku v únoru zpomalilo. Spotřebitelské ceny v meziročním srovnání klesly o 0,4 procenta, v lednu byly nižší o 0,6 procenta.

Ceny zboží a služeb na Slovensku ve druhém měsíci tohoto roku klesly méně, než očekávali analytici. Ti v průměru odhadovali, že deflace zvolní na půl procenta. V meziměsíčním srovnání spotřebitelské ceny v únoru stouply o 0,1 procenta po poklesu o 0,2 procenta v lednu.

Ke zpomalení tempa meziroční míry deflace přispěly ceny potravin, které v únoru nepatrně stouply, zatímco v úvodu roka byly o 0,4 procenta levnější než ve stejném období loni.

Sk Inflation Rate

Spotřebitelské ceny na Slovensku nepřetržitě klesají od konce roku 2014. Deflace obvykle svádí spotřebitele k odkládání výdajů a firmy k odkládání investic kvůli očekávání nižších cen v budoucnosti. To podkopává hospodářský růst a zaměstnanost. Deflace dosud ovšem nepoznamenala výkonnost slovenské ekonomiky a nezaměstnanost v zemi je na dlouhodobých minimech.

Slovenská centrální banka (NBS) ve své poslední prognóze odhadla, že Slovensko se letos vrátí k inflaci. Tempo růstu spotřebitelských cen by ale kvůli poklesu světových cen ropy mělo být pomalejší, než NBS původně čekala.