Demokraté nespokojení s Clintonovou prosazují kandidaturu Joa Bidena

Joe Biden a Hillary Clintonová

Joe Biden a Hillary Clintonová Zdroj: Profimedia

Hillary Clintonová dnes startuje svou televizní volební kampaň. Mezitím prosakují informace, že bude možná v boji o prezidentský post čelit jinému silnému kandidátovi z řad demokratů. Je jím současný viceprezident USA Joseph R. Biden mladší, který se zatím ke své účasti ve volbách odmítl vyjádřit.

Ve srovnání s republikány nabízejí demokraté přehlednější kandidátské menu, navíc s jasným favoritem. Z pětice osobností Hillary Clintonová vyčnívá v několika ohledech. Její jméno je na rozdíl od ostatních všeobecně známé.

Má mnohaleté zkušenosti z nejvyšší politiky a disponuje úctyhodným rozpočtem na kampaň – uvádí se přes 45 milionů dolarů. Od příznivců se jí navíc podařilo nasbírat 15,6 milionu. Hraje pro ni i fakt, že by mohla být první ženou v nejvyšší funkci.

Někteří demokraté ale vidí i dost slabých stránek exministryně zahraničí. Pochybují, zda se jí podaří oslovit mladé lidi a Afroameričany a ptají se, zda skutečně reprezentuje budoucnost spíše než minulost. Také jí vyčítají nedostatek vřelosti a autenticity, nejmenovaný člen volebního týmu její kampaň označil za neradostnou.

Ctěný Biden

„Má nejvíce peněz a ve většině předvolebních průzkumů poráží všechny republikány,“ odmítala v neděli pochybnosti mluvčí Clintonové Jennifer Palmieriová. „Těžko můžete žádat více.“ Joe Biden se ale těší úctě mnoha demokratů, včetně těch, kteří nyní pracují pro Clintonovou.

Sympatie vůči dvaasedmdesátiletému viceprezidentovi a senátorovi z Delaware ještě vzrostly, když mu v květnu ve věku 46 let zemřel syn. Pro Bidena to musela být těžká rána a nejspíš i proto se do voleb nijak nehrnul. Ale na konci června zveřejnil deník The Wall Street Journal článek, kde se píše o synově naléhání na otce, aby kandidoval.

O schůzkách Bidena s potenciálními sponzory přinesl minulý víkend zprávu deník The New York Times. Bidenova kandidatura by podstatně změnila situaci. V minulosti se již projevil jako vášnivý bojovník o Bílý dům, kterému občas ujel i kontroverzní či urážlivý výrok. „Konečně může Biden naskočit, zatímco Hillary téměř denně ztrácí,“ vyjádřil se na Twitteru mediální magnát Rupert Murdoch.

Matador Biden
Vystudoval historii a politické vědy, později získal i titul doktora práv. V roce 1966 se oženil s Neilií Hunterovou a ze svazku vzešly tři děti. Manželka a dcera zahynuly a oba synové byli těžce zraněni při autonehodě v roce 1972. V roce 1977 se Biden podruhé oženil a narodily se mu dvě dcery. V roce 1972 uspěl v senátních volbách ve státě Delaware a stal se pátým nejmladším senátorem v historii USA. Členem Senátu byl od roku 1973 do roku 2009, kdy se stal viceprezidentem. V roce 1988 neúspěšně usiloval o prezidentskou kandidaturu. O dvacet let později prezidentskou kandidaturu stáhl po primárkách ve státě Iowa.