Demokraté získali v Georgii i druhé senátorské křeslo. Senát tak bude 50:50

Senát Kongresu USA.

Senát Kongresu USA. Zdroj: Reuters

Demokratická strana zvítězila i v druhém z klání senátních voleb v americkém státě Georgia. Podle prognóz agentury AP i agentury Edison Research zvítězil v jednom z volebních soubojů demokrat Jon Ossoff, který porazil stávajícího republikánského senátora Davida Perduea. Už dříve velká americká média prohlásila za vítěze jednoho z klání senátních voleb v Georgii demokrata Raphaela Warnocka.

Demokraté a republikáni tak budou mít v Senátu shodně 50 mandátů. Při vyrovnaném poměru hlasů má v Senátu rozhodující slovo jeho předseda, kterým je v americkém systému viceprezident. A tato funkce bude od 20. ledna stejně jako ta prezidentská v rukách Demokratické strany.

Budoucí viceprezidenta Kamala Harrisová tak bude moci při nerozhodném hlasování zvrátit jeho výsledek ve prospěch demokratické administrativy vedené příštím prezidentem Joem Bidenem. Daný stav se pak tedy interpretuje tak, že právě Demokraté budou mít v Senátu většinu. 

Zatímco demokrat Warnock bude prvním černošským senátorem zvoleným za Georgii, 33letý Ossoff bude nejmladším členem Senátu.

Senát je v Kongresu při utváření zákonů rovnocenným partnerem Sněmovny reprezentantů. Silnější je navíc v tom, že schvaluje obsazení postů ve vládě i na federálních soudech. Ve sněmovně dosáhli demokraté těsné většiny už v listopadových volbách. Nyní získali kontrolu nad celým Kongresem.