Desetitisíce lidí demonstrovaly ve Varšavě proti liberální vládě

Polsko

Polsko Zdroj: profimedia.cz

Desetitisíce lidí dnes přišly do centra Varšavy na demonstraci proti liberální vládě premiéra Donalda Tuska. Protest, který začal mší, svolal odborový svaz Solidarita, konzervativní strana Právo a spravedlnost (PiS) a katolická pravice pod heslem "Probuď se, Polsko".

Lidé protestovali proti novému zákonu o zvýšení hranice důchodového věku a proti údajným zásahům vlády do svobody slova. Policie o počtu demonstrujících neinformovala, organizátoři ale ohlásili 100 tisíc účastníků.

„Tyto obrovské davy reprezentují sílu, znamenají, že Polsko se skutečně probouzí. Číše přetekla, my polští vlastenci říkáme ne,“ řekl demonstrujícím vůdce PiS Jaroslaw Kaczyński. „Vláda v čele se svým předsedou se bude vydávat za vůdce země do zlých časů. Chcete opravdu takové vůdce? Čestní podnikatelé a pracující nic takového nechtějí,“ dodal.

Agentura Reuters s odvoláním na analytiky uvádí, že dnešní pochod byl možná zatím nejvážnějším testem pro premiéra Tuska, který si vytvořil pověst kompetentního a spolehlivého vůdce. Pravice prý ale nakonec Tuska neohrozí. Přestože má mezi pravověrnými katolíky silnou oporu, voliče ze střední třídy radikálně konzervativní rétorika neosloví.

Protestující na náměstí dnes mávali polskými vlajkami a transparenty s hesly podporujícími katolické Radio Maryja a ultrakatolickou televizní stanici Trwam, jejichž vysílání místní telekomunikační správa ignorovala při přechodu na digitální vysílání. Úřady tento krok zdůvodnily neprůhledným financováním. Obě stanici šíří svůj signál kabelem a přes satelit, nikoli pozemním vysíláním.

Davy protestujících kráčely centrem Varšavy, mnozí z účastníků měli růžence v rukou a zpívali náboženské písně. Podle očitých svědků byl protest jedním z nejmasovějších v posledních několika letech. Do metropole demonstranty svážely zvláštní vlaky a autobusy, posily z okolních vojvodství povolala i policie.

Polsku se z makroekonomického hlediska vede relativně dobře, zemi ale sužuje více než dvanáctiprocentní nezaměstnanost. Vláda nedávno přijala zákon, podle kterého se bude věk pro odchod do důchodu postupně zvyšovat až na 67 let.