Detroit má po 40 letech bílého starostu. Bude bojovat o pravomoci

Nadzemka v Detroitu: Pětikilometrový okruh stojí ročně 12 milionů dolarů. Denně sveze pár tisíc lidí, plán byl stovky tisíc

Nadzemka v Detroitu: Pětikilometrový okruh stojí ročně 12 milionů dolarů. Denně sveze pár tisíc lidí, plán byl stovky tisíc Zdroj: Igor Zaruba

Obyvatelé zadluženého Detroitu vybírali nového šéfa radnice. Podle očekávání vyhrál někdejší manažer ve zdravotnictví Mike Duggan, který porazil Bennyho Napoleona a stal se prvním bílým starostou po čtyřech dekádách. Oba kandidáti šli přitom do boje se shodným a těžko splnitelným hlavním cílem — vystrnadit z města krizového manažera Kevyna Orra, kterého jmenoval guvernér státu Michigan.

Role starosty někdejší průmyslové chlouby USA bude každopádně velmi nevděčná a jeho pravomoci omezené. Soud v současnosti posuzuje žádost města o ochranu před věřiteli, kterým dluží zhruba osmnáct miliard dolarů, z velké části na důchodech a příspěvcích na zdravotní péči. Populace Detroitu klesá, zůstává v něm hlavně nízkopříjmová vrstva, mezi kterou se rozmáhá kriminalita. Dosavadní starosta David Bing ani neusiloval o znovuzvolení.

Bývalý šéf místního zdravotnického střediska Duggan plánuje přesvědčit guvernéra Ricka Snydera, aby zkrátil misi krizového správce, která má skončit v září. Někdejší dlouholetý policejní velitel Napoleon je v hodnocení Orrova působení ještě radikálnější. Podporovaly ho spíše odbory, které protestují proti žádosti o ochranu. Za Duggana se naopak postavilo mnoho místních byznysmenů.

Bude to chtít hodně diplomacie

Experti však míní, že nový starosta bude muset vynaložit hodně diplomatického úsilí, aby nějaké důležité pravomoci vůbec získal a zabezpečil si peníze na projekty k potírání zločinnosti a nezaměstnanosti či zlepšení veřejných služeb.

„Myslím, že se sami obelhávají, jestli míní, že získají kontrolu nad financemi tohoto města,“ prohlásil místní právník specializující se na bankroty Kennerth Schneider. Podle něj se na tom málo změní i po odchodu Orra.

Poslouchejte a učte se

Specialista na restrukturalizaci firem Jim McTevia má pro budoucího starostu prostou radu: „Mějte oči a uši otevřené a ústa zavřená. Poslouchejte a učte se,“ vzkazuje mu.

Detroitští voliči vesměs dávají najevo, že finanční zdraví města je přednější než rasový aspekt volby. „Potřebujeme novou krev, nové myšlení. Nestarám se o to, jaké rasy je,“ řekl listu Washington Post čtyřiašedesátiletý příznivec Duggana, který je součástí místní 82procentní černošské většiny.