Dieselgate doběhla bývalého šéfa Volkswagenu Winterkorna, byl obžalován z podvodu

Martin Winterkorn

Martin Winterkorn Zdroj: ČTK

Martin Winterkorn
Martin Winterkorn
3
Fotogalerie

Státní zastupitelství v německém Braunschweigu obžalovalo bývalého šéfa koncernu Volkswagen Martina Winterkorna z podvodu. Volkswagen léta u svých aut manipuloval měření emisí. Jedenasedmdesátiletý Winterkorn dosud jakoukoli zodpovědnost odmítal. Za těžký případ podvodu mu nyní hrozí šest měsíců až deset let odnětí svobody.

Spolu s Winterkornem státní zástupci obžalovali i čtyři další manažery, jejichž identitu ale zatím nezveřejnili. Všichni se podle prokuratury provinili těžkým případem podvodu a také porušením zákona o nekalé soutěži. Někteří se navíc budou muset zodpovídat ze zpronevěry, krácení daní nebo falšování dokumentů.

„Obžalovaní jednali ve snaze zajistit firmě co nejvyšší prodejní čísla s co nejvyšším ziskem,“ konstatuje v tiskové zprávě státní zastupitelství, podle něhož s tímto cílem koncern prodal i miliony dieselových aut značek VW, Škoda, Audi a Seat s nelegálně upraveným softwarem, díky němuž vozy při emisních testech produkovaly výrazně méně škodlivin než ve skutečném provozu.

To, že automobilky při měření emisí manipulují, se přitom podle obžaloby Volkswagen i za přispění zmíněné pětice snažil cíleně zamlčet.

O přijetí obžaloby, jež se vztahuje na trestné činy z období mezi listopadem 2006 a zářím 2015, nyní musí rozhodnout zemský soud v Braunschweigu, který ji obdržel v pátek.

Kvůli emisnímu skandálu už loni německá prokuratura Volkswagenu vyměřila pokutu ve výši jedné miliardy eur (téměř 26 miliard Kč). Volkswagen tehdy uvedl, že pokutu přijímá, a přiznává se tak ke své zodpovědnosti.