Dijsselbloem: Český test reverse charge má v unii širokou podporu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Česká snaha o takzvaný pilotní projekt využití systému přenesené daňové povinnosti u daně z přidané hodnoty (DPH) má mezi členskými zeměmi osmadvacítky "poměrně širokou podporu". Uvedl to nizozemský ministr financí Jeroen Dijsselbloem. Místopředseda Evropské komise pro euro Valdis Dombrovskis ale připomněl, že široce pojatá česká představa by nejspíš vyžadovala změny stávající legislativy.

Přenesená daňová povinnost, známá jako reverse charge, je založena na principu, že při poskytnutí služeb nebo zboží přes hranice nepřiznává DPH prodejce, ale odběratel. Prodejce vystaví daňový doklad, kde proti ale výši DPH neuvede. Místo toho oznámí, že výši daně je povinen doplnit a přiznat odběratel.

Český ministr financí Andrej Babiš tento způsob řešení podvodů na DPH v EU dlouhodobě prosazuje, komise nyní chystá analýzu české žádosti o možnost systém testovat. Výpadky z příjmů DPH - tedy rozdíl mezi očekávanými a skutečně vybranými penězi - dosáhly v EU v roce 2013 téměř 170 miliard eur (skoro 4,6 bilionu korun).

Komise přitom odhaduje, že podvody snižují příjmy o zhruba 50 miliard eur ročně. Ve svém návrhu řešení se ale kloní k jinému modelu - totiž, že u přeshraničních transakcí by daň jménem cílové země vybírala daňová správa země původu.

Babiš: máme spolu s Rakouskem návrh na reverse charge a myslíme si, že je to o mnoho lepší řešení

Český ministr novinářům po neformálním jednání s kolegy ze zemí EU v Amsterdamu řekl, že takové řešení bude jednotlivé finanční správy nejspíš velmi zatěžovat. „My máme spolu s Rakouskem návrh na reverse charge a myslíme si, že je to o mnoho lepší řešení,“ uvedl Babiš. Diskuse podle něj budou pokračovat. V otázkách souvisejících se změnami daňových pravidel je třeba souhlas všech zemí unie.

„Důležité je, že nikdo nebyl proti. Víceméně i Francouzi řekli, že jim to nevadí. Němci nás také podpořili, Lotyšsko, Rakousko, Slováci a tak dále. Nikdo nevyloučil, že by ten pilot nemohl být,“ dodal. Podle jeho názoru je skutečná analýza dopadů reverse charge možná až poté, co systém bude někde reálně zaveden. „Myslím, že většina zemí to shledává užitečným, samozřejmě za správně nastavených podmínek a tak dále,“ poznamenal o českém plánu na pilotní projekt Dijsselbloem. Připomněl, že už v lednu ministři financí EU požádali Evropskou komisi, aby se českou žádostí zabývala.

Komise pilotní projekt zvažuje

Dombrovskis uvedl, že komise možnost pilotního projektu vážným způsobem zvažuje. „Přijdeme s návrhy, jak by bylo možné se posunout dál. Ale naše hodnocení ukazuje, že bude pravděpodobně třeba úprava stávajících pravidel, které v současné podobě neumožňují využití systému reverse charge tak obecným a širokým způsobem,“ uvedl Dombrovskis.

Otázkami daně z přidané hodnoty a dubnovým plánem komise, který s ní souvisí, se bude zabývat jednání ministrů financí zemí EU v květnu. Evropská komise také předloží studii proveditelnosti věci, se kterou dnes přišlo nizozemské předsednictví unie. Holanďané nabídli rozšíření informačního systému, který už funguje mezi nimi a Belgií a Lucemburskem a který umožňuje velmi rychlé odhalování nesrovnalostí v informacích o platbách DPH.