Do čerpání promluví i občané

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Evropska unie

Příprava nového finančního plánu Evropské unie nebude pouze záležitostí politiků a expertů. Do debaty o tom, na co a jak by se měly čerpat unijní prostředky v letech 2014 až 2020, se může zapojit i široká veřejnost. Všichni zájemci budou mít k dispozici e-mailovou adresu priprava2014@mmr.cz, které je už v provozu.

„Inspiroval nás obrovský úspěch letní fotografické soutěže Vyfoť projekt, do které přišlo více než deset tisíc alb. Pokud dokáže veřejnost vnímat, jak pomáhají evropské peníze naší republice v tomto období, může hlas lidu přinést zajímavé nápady pro dobu po roce 2013,“ uvedl Daniel Braun, první náměstek ministra pro místní rozvoj. Rezort Kamila Jankovského (VV) je národním koordinátorem procesu získávání dotací z Bruselu, k veřejné diskuzi sáhl i v případě novely zákona k veřejným zakázkám.

Vláda Petra Nečase (ODS) schválila v srpnu pět národních rozvojových priorit, které rozpracovává místní rozvoj do podoby příštích operačních programů. Těch má tuzemsko 26, jedním z cílů je, aby v příští sedmiletce bylo těchto programů méně.

Národními prioritami jsou zvýšení konkurenceschopnosti ekonomiky, rozvoj páteřní infrastruktury, zvýšení kvality a efektivnosti veřejné správy, podpora sociálního začleňování, boje s chudobou a systému péče o zdraví a integrovaný rozvoj území. V přípravách na nadcházející unijní rozpočet je Česko nejdále v porovnání s devíti „nováčky“, kteří přišli spolu s ním do EU v roce 2004. „Intenzivně diskutujeme o možných změnách systému čerpání, právě v této oblasti může být námět od občanů velmi cenný,“ řekl Braun.

„Dokáže-li veřejnost vnímat, jak pomáhají evropské peníze dnes, může hlas lidu přinést zajímavé nápady pro dobu po roce 2013,“ říká Daniel Braun.