Do Česka chce 180 krajanů z Ukrajiny, dočasný konzulát už zavřel

Ministr vnitra Milan Chovanec

Ministr vnitra Milan Chovanec Zdroj: CTK

V jihoukrajinské Oděse ukončilo práci dočasné konzulární pracoviště, které vyřizovalo žádosti krajanů z Ukrajiny o přesídlení do Česka. O přestěhování projevilo zájem 180 krajanů a 42 z nich by se chtělo do země svých předků dopravit armádním speciálem, řekla mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. Letadlo by tyto lidi mohlo do Česka přepravit ve druhé polovině března.

Kolik ze 180 žádostí o přesun čeští úředníci vyřídili, nedokázala mluvčí diplomacie upřesnit. V polovině týdne jich bylo přes 130. Mezi podanými žádostmi je i více než 20 takových, které budou ještě posuzovat stálé konzuláty v Kyjevě a ve Lvově.

Dočasný konzulát v černomořském přístavním městě se otevřel minulé pondělí. Vyčleněno pro něj bylo devět úředníků ministerstev zahraničí a vnitra, včetně cizinecké policie. Ti vydávali potvrzení o českém původu žadatelů a vyřizovali žádosti o povolení k trvalému pobytu v Česku. Zvláštní zmocněnec pro krajany Karel Kühnl už dříve uvedl, že do Oděsy přijížděli krajané hlavně z východu a jihu Ukrajiny.

Na přesídlení krajanů z celého světa vláda uvolnila v polovině ledna 66 milionů korun, využity by mohly být především pro lidi s českým původem na Ukrajině. Součástí vládního plánu z prosince je například bezplatné ubytování na půl roku až rok v zařízeních ministerstva vnitra, finanční pomoc až 50 tisíc korun pro dospělé a 20 tisíc pro děti, asistence při stěhování, hledání trvalého bydlení nebo zaměstnání a další pomoc, včetně nabídky převozu z Ukrajiny.

Armáda vyšle letadlo

Při dostatečném zájmu o transport armádním speciálem plánuje vláda pro krajany vyslat nákladní letoun CASA. „Občané českého původu z Ukrajiny by tak mohli převézt i nějakou část svého majetku v rámci transportní kapacity tohoto letounu. Nebude to žádné velké množství, ale alespoň ty základní věci, abychom byli schopni přepravit,“ uvedl k tomu ministr vnitra Milan Chovanec.

Program vznikl v reakci na žádosti několika stovek krajanů z Ukrajiny prezidentovi Miloši Zemanovi o přesídlení do Česka.

Ladislav Šafránek: Povinnost pomoci