Do Libanonu odletěl pro Čechy speciál, Fajád prý zůstal ve vazbě

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek Zdroj: CTK

Vládní airbus, který dnes odpoledne odletěl do Libanonu pro pět propuštěných Čechů, přistál večer v Bejrútu. Libanonské orgány propustí pětici Čechů asi ve čtvrtek dopoledne, řekl v České televizi ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Média i nadále spekulují o tom, že propuštění Čechů je diplomatickým obchodem v podobě jejich výměny za údajného pracovníka libanonských tajných služeb Alího Fajáda drženého v pankrácké věznici, o jehož vydání žádají USA.

„Libanonské orgány chtějí ještě (ve čtvrtek) ráno něco šetřit,“ zdůvodnil v ČT Zaorálek, proč bude pětice předána českému týmu až ve čtvrtek. Čeho se vyšetřování týká, ministr neuvedl.

Média sice informovala o tom, že na palubě českého letounu mohl být i Fajád, jeho advokát ale večer ČTK řekl, že jeho klient je stále ve vazební věznici. Zatím nemá žádnou informaci, že by měl zařízení opustit. Úřady už druhým dnem odmítají komentovat mediální úvahy o výměně. Ministr zahraničí Zaorálek na spekulace reagoval slovy, že Česko s teroristy neobchoduje.

Po návratu do vlasti čeká Čechy rutinní zdravotní prohlídka, pak by měli být propuštěni. Vyšetřování únosu za českou stranu oficiálně vede Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Roberta Šlachty, kterého novináři zahlédli v Kbelích před odletem airbusu. Zaorálek potvrdil, že Šlachta odletěl do Bejrútu. Že by ale i čeští vyšetřovatelé vyslýchali pětici ještě před odletem do Česka, ministr neočekává.

Libanonské orgány propustí pět Čechů asi ve čtvrtek dopoledne
Libanonské orgány propustí pětici Čechů asi ve čtvrtek dopoledne. V České televizi to dnes řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Ráno totiž chtějí Libanonci ještě pokračovat ve vyšetřování. Čeho se vyšetřování týká, ministr neuvedl. Češi zmizeli loni v červenci, na svobodě jsou od pondělka. Propuštění Čechů je podle médií diplomatickým obchodem v podobě jejich výměny za údajného pracovníka libanonských tajných služeb Alího Fajáda drženého v Česku.

Bez komentáře

Kauzu odmítl s odvoláním na policejní vyšetřování komentovat premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Policejní vyšetřování mi neumožňuje, abych celou otázku podrobněji komentoval,“ uvedl a znovu uvítal, že jsou Češi na svobodě a v pořádku.

Podle médií pětice prý padla do léčky připravené libanonskou tajnou službou, která chtěla dostat Fajáda z Česka. Prostředník údajně nabízel informace o Čechovi uneseném o několik měsíců dříve v Libyi. Zatímco česká civilní rozvědka údajně nabídku považovala za past, Vojenské zpravodajství poslalo do Libanonu důstojníka Martina Psíka.

Rozvědky se nedomluvily

Civilní rozvědka prý věděla díky zprávě z ministerstva zahraničí o tom, že Libanonci českým diplomatům v Bejrútu vyhrožovali odvetou za Fajádovo zatčení. O tomtéž varování neměla tušení armádní tajná služba, ta civilní jí informaci nepředala, napsala Mladá fronta Dnes (MfD). Šéf civilní rozvědky Jiří Šašek se dnes od informací, která média v posledních dnech zveřejnila v souvislosti s případem únosu Čechů v Libanonu a roli českých tajných služeb, „důrazně distancoval“. Informace označil za lživé. Mají prý za cíl poškodit dobré jméno české civilní rozvědné služby.

Podle libanonského deníku An-Nahár pětice Čechů propuštěná po půlročním pohřešování v Libanonu nebyla unesena. Češi prý pobývali v Libanonu jako hosté na utajovaném místě a libanonské bezpečnostní zdroje o nich věděly. Cílem tohoto teatrálního spiknutí bylo vytvořit tlak na české úřady a přinutit je tím k propuštění agenta Hizballáhu Alího Fajáda zadrženého v ČR v rámci zatýkání, jehož cílem byli členové Hizballáhu působící v Evropě, napsal list.

Alí Fajád je v Česku od dubna 2014 ve vazbě a čelí obvinění ze spolupráce s teroristy. O jeho vydání, které již povolil soud, žádají Prahu Spojené státy. Hrozí mu až doživotí. S extradicí musí souhlasit ministr spravedlnosti Jiří Pelikán. USA tvrdí, že Fajád a jeho spolupracovníci chtěli prodat kokain a zbraně vládním agentům, kteří předstírali, že jsou členy kolumbijské teroristické organizace FARC.

Libanonský list The Daily Star zase napsal, že podle Fajádovy rodiny je Libanonec stále v českém vězení a nebyl propuštěn. Rodina rovněž tvrdí, že zatčení jejich příbuzného nemá nic společného se zbraněmi nebo drogami. Podle libanonské bezpečnosti byl spolu s pěti Čechy propuštěn také Fajádův bratr Saíb, který byl řidičem skupiny. Všech šest mužů je teď v rukou libanonského rozvědky, která je vyslýchá.