Do Německa už letos přišlo na 950 tisíc imigrantů

Migranti na nádraží v německém Pasově.

Migranti na nádraží v německém Pasově. Zdroj: ctk/AP

V Německu bylo od začátku letošního roku zaregistrováno už zhruba 945 tisíc nově příchozích migrantů. Spolková vláda přitom za celý letošní rok počítala s 800 tisící běženci. Jenom během prvních tří týdnů tohoto měsíce už spolková policie zaznamenala přes 190 tisíc migrantů, což je více než za celý říjen. Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na zdroje z úřadů jednotlivých spolkových zemí a Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF).

Počet 945 tisíc nemusí být přesný, protože se opírá o takzvaný EASY systém, na jehož základě se migranti přidělují jednotlivým spolkovým zemím. Systém však obsahuje i osoby, které byly zaregistrovány dvakrát na různých místech, upozornil bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann.

Příliv uprchlíků do Německa nepolevuje navzdory ochlazení a špatnému počasí. Například jenom ve středu Německo přijalo 7500 imigrantů, z toho 6050 bylo zaregistrováno v Bavorsku. Tyto počty přitom byly v uplynulých třech týdnech relativně konstantní. „Zatím jsme nezaznamenali žádné důsledky špatného počasí,“ citovala DPA policejní mluvčí v Mnichově.

Azyl byl letos v Německu do konce října udělen zhruba 330 tisícům lidí a dalších přibližně 427 tisíc čekalo na možnost podání žádosti o azyl. Počet ještě nevyřízených žádostí je nyní kolem 328 tisíc.

Nízký je letos počet těch odmítnutých žadatelů, kteří už Německo opustili. Do září jich podle údajů bavorského ministerstva vnitra bylo v celém Německu 13 464.