Do Pirea dojely čtyři tisíce migrantů, jež zastavili na makedonské hranici

Migranti v řeckém přístavu Pireus

Migranti v řeckém přístavu Pireus Zdroj: CTK

Do aténského přístavu Pireus přijelo dnes ráno více než čtyři tisíce migrantů ze severu Řecka, kde chtěli přejít přes makedonskou hranici dál do střední a západní Evropy. Makedonie podle agentury DPA v neděli uzavřela hranice pro migranty z Afghánistánu a pouští dále jen uprchlíky ze Sýrie a Iráku. Makedonci tento krok zdůvodnili údajným obdobným rozhodnutím Srbska.

Řecký ministr pro migraci Janis Muzalas v neděli večer v televizi řekl, že přes pět tisíc lidí čeká na řecké straně makedonsko-řeckých hranic, a neví, kdy a zda bude puštěno dál. Podle řeckého ministra chování Makedonie není v souladu s dohodami z nedávného summitu EU, který podle něj slíbil, že do nového summitu začátkem března zůstanou hranice pro uprchlíky z Iráku, Sýrie a Afghánistánu na balkánské cestě otevřené.

Od začátku roku v Makedonii zaznamenali přes 83 tisíc migrantů; jen asi 20 z nich požádalo o azyl v této balkánské zemi.
Makedonie začala již od poloviny listopadu na své území pouštět výhradně uprchlíky, kteří pocházejí ze zemí sužovaných válečnými konflikty - ze Sýrie, Afghánistánu a Iráku. Ostatní, které označuje za „ekonomické migranty“, pohraniční policie do země nevpouští.

Nový proud

Počet migrantů proudících na řecké ostrovy v Egejském moři v posledním týdnu po polevení v zimní období opět zesílil. Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) se minulý týden jen ve čtvrtek a v pátek na řecké ostrovy dostalo 4600 a 4800 uprchlíků, což je více než dvojnásobek denního průměru, který se od začátku roku pohyboval kolem 1740 lidí.

S nově zvýšeným množstvím tak počet příchozích migrantů v únoru vyskočil na 27 555. Loni v únoru Řecko zaznamenalo 2783 běženců.