Do recese se propadl první člen eurozóny - Belgie

Vývoj HDP Belgie

Vývoj HDP Belgie Zdroj: MMF

Belgie se stala první členskou zemí eurozóny, o které už se ví, že ve druhém pololetí loňského roku vstoupila do recese. Ukázaly to předběžné údaje tamní centrální banky. Podle nich hrubý domácí produkt ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku klesl o 0,2 procenta. Navázal tak na pokles o 0,1 procenta ve třetím čtvrtletí.

Slabá výkonnost belgické ekonomiky tak potvrzuje obavy z toho, že do recese vstoupí i celá eurozóna. Ekonomové recesi většinou definují jako situaci, kdy ekonomika vykazuje pokles alespoň dvě čtvrtletí po sobě. Analytici čekají, že velmi náročný bude pro eurozónu celý letošní rok.

V meziročním srovnání si belgická ekonomika zatím růst zachovává, jeho tempo se ale snížilo na 0,9 procenta z předchozích 1,6 procenta o čtvrtletí dříve. Růst přitom zvolňuje už dlouho, předloni ve čtvrtém čtvrtletí ekonomika Belgie rostla ročním tempem 2,1 procenta.

Vývoj belgické ekonomiky často slouží jako vodítko toho, co lze později čekat v celé Evropské unii. Řada západoevropských zemí už je recesi velmi blízko, dostaly se do ní většinou v důsledku přetrvávající dluhové krize v eurozóně a negativních dopadů úsporných opatření. Ta mají zabránit tomu, aby se současná krize opakovala.

Ekonomika eurozóny v loňském třetím čtvrtletí sice ještě rostla, ale už jen o 0,2 procenta. Předběžná data za čtvrté čtvrtletí zatím nejsou známa, zveřejněna budou 15. února. Ve stejný den zveřejní své ekonomické výsledky i Německo, Francie, Itálie a Nizozemsko.

Ekonomové se domnívají, že přinejmenším na začátku letošního roku se situace belgické ekonomiky nezlepší. Vláda totiž v prosinci zavedla úsporná opatření, která mají z veřejných rozpočtů ušetřit 11,3 miliardy eur.

Vývoj HDP Belgie:Vývoj HDP BelgieVývoj HDP Belgie | MMFZdroj: MMF