Do Řecka a Itálie už letos dorazilo přes sto tisíc uprchlíků

Uprchlíci na řeckém ostrově Kos

Uprchlíci na řeckém ostrově Kos Zdroj: ctk/AP

Do Řecka a Itálie dorazilo od začátku letošního roku již přes sto tisíc uprchlíků. Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) dorazilo jen do Řecka 48 tisíc běženců. Do Itálie za stejnou dobu připlulo v rámci prakticky nevídané uprchlické vlny už 54 tisíc lidí.

Tato hranice byla podle mluvčího UNHCR Adriana Edwardse překonána o víkendu, když do Itálie dorazilo šest tisíc nových běženců.

Největší nárůst přílivu běženců letos zaznamenalo Řecko, do kterého se za celý loňský rok dostalo 34 tisíc lidí. Itálie na překonání loňských čísel teprve čeká - loni zaplavilo zemi kolem 171 tisíc přistěhovalců.

Údaje o imigrantech v dalších středomořských státech jsou prakticky nesrovnatelné - do Španělska přišlo letos 920 uprchlíků a na Maltu se jich dostalo 91. Celkově se loni do Evropské unie nelegálně dopravilo 283 tisíc imigrantů, z nichž 220 tisíc volilo cestu přes Středozemní moře.

Uprchlíky vyhnaly důsledky "arabského jara"

Větší uprchlická vlna je patrná od takzvaného „arabského jara“ před několika lety, kdy se v severní Africe zhroutilo několik režimů. Znovu nabyla na síle zejména kvůli protahující se občanské válce v Sýrii a neutěšeným poměrům v autoritářské Eritreji.

V uplynulých 24 hodinách do Řecka dorazilo dalších 761 uprchlíků. Pobřežní hlídky zachránily z moře 457 lidí, dalších 304 jich připlulo samo, uvedly dnes řecké úřady.

Od pondělního rána musely záchranné čluny vyjíždět k 12 zásahům v okolí ostrovů Lesbos, Chios a Kos na východě Egejského moře. Více než 300 lidí se pak vylodilo v lesboském přístavu Mytilini.