Do ruských letadel jen ruské motory, vyzval Putin. Mají nahradit ty české

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin Zdroj: CTK

Do malých ruských letounů by se měly v budoucnu montovat jen ruské motory. Vyzval k tomu prezident Vladimir Putin v rámci podpory domácí výroby. Motory zatím dodávají převážně čeští výrobci. Například První brněnská strojírenská se kvůli tomu obává ztrát ve stovkách milionů korun.

„Do malých ruských letadel je třeba montovat motory domácí výroby,“ řekl prezident podle agentury ITAR-TASS. Ruští výrobci podle ministra průmyslu a obchodu Denise Manturova již vlastní motory vyvíjejí. „Předpokládáme, že do konce roku 2016 bychom měli zahájit proces jejich certifikace a výroby,“ uvedl ministr.

Manturov Putina informoval, že ruské konstrukční kanceláře už od loňska vyvíjejí nový typ malých dopravních letounů pro devět až dvanáct a pro šestnáct cestujících. První prototyp má být představen v příštím roce, od roku 2017 má začít sériová výroba. Na ruských leteckých linkách mají nahradit stroje An-2.

Česká strojírna: Čekáme ztrátu ve výši stovek milionů korun

Motory pro malé letouny a vrtulníky vyvíjí v České republice První brněnská strojírna (PBS) ve Velké Bíteši. Díky dodávkám pro letecký průmysl firma loni zvýšila tržby o více než 100 milionů korun na rekordní 1,2 miliardy.

Rusko je pro PBS významným zákazníkem a firma se podle informací z minulého týdne obává, že sankce vyhlášené Evropskou unií mohou dodávky do Ruska zablokovat.

„Znamenalo by to ztráty od desítek do stovek milionů korun. Rusko je pro nás největší trh a je to důležitá část našeho výrobního programu,“ řekl minulý týden generální ředitel PBS Milan Macholán.

Zeman podporuje další obchodování s Ruskem

Evropská unie a Spojené státy minulý týden zpřísnily hospodářské sankce, které uvalily na Rusko kvůli jeho angažování v ukrajinské krizi. Na základě rozhodnutí EU platí zákaz vývozu a dovozu zbraní a vojenského materiálu, omezen je také prodej zboží a technologií.

K sankcím se vyjádřil také český prezident Miloš Zeman. Prý by si přál, aby nedošlo k přerušení slibně se rozvíjejících obchodních vztahů.

„Pan prezident oceňuje úsilí pana premiéra o nepřerušování obchodních vztahů s Ruskou federací, neboť se domnívá, že konflikt mezi Ruskou federací a Ukrajinou má krátkodobou nebo nejvýše střednědobou podobu a že by bylo chybou rozbíjet dobře se rozvíjející ekonomické vztahy,“ řekl hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky je dobře, že „sankce nemají plošný hospodářský charakter a cílí na omezený okruh oblastí“.