Do Sýrie se vrací lidé, na řadě míst se ale stále bojuje

Do Sýrie se z Turecka vrací uprchlíci

Do Sýrie se z Turecka vrací uprchlíci Zdroj: ČTK/AP/Uncredited

Do Sýrie se z Turecka vrací uprchlíci
Do Sýrie se z Turecka vrací uprchlíci
3
Fotogalerie

Z Turecka se vrátilo do Sýrie až 50 tisíc lidí, kteří předtím uprchli před boji. Oznámil to turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu.

Turecko nedávno ukončilo bojové operace v Sýrii a podle ministra se Syřané vracejí do oblastí, které má Turecko a spojenecké milice pod kontrolou.

Çavuşoglu také řekl, že tyto oblasti budou nakonec předány místním jednotkám.

"Lidé se začínají vracet. Naši vojáci tam stále jsou, musíme tam řídit práce. Je třeba zajistit, aby oblast byla bezpečná. Pokračujeme také ve výcviku a poskytujeme vybavení," řekl Çavuşoglu při návštěvě pobřežního města Izmir.

Turecko vyslalo do Sýrie svou armádu loni v srpnu, před třemi dny premiér Binali Yildirim ohlásil ukončení operací. Do Turecka se kvůli bojům uchýlilo více než dva miliony Syřanů.

Boje v Sýrii pokračují u města Tabka. Účastní se jich koalice Syrské demokratické síly (SDF) tvořená arabskými a kurdskými oddíly. Cílem je uzavřít obklíčení kolem nedalekého města Rakka, které je hlavním sídlem radikálního Islámského státu. Z Rakky podle posledních zpráv prchají po stovkách civilisté.

Z Homsu v centrální Sýrii dnes začali odcházet opoziční bojovníci s rodinami. Podle syrské agentury SANA jde o 1860 osob, mezi nimiž je přes 530 bojovníků. Odcházejí z povstalci dosud držené čtvrtí Al-Vair na základě dohody s režimem. Evakuace má pokračovat několik dní a lidé z Homsu míří do Idlibu na severu Sýrie.