Do syrského Kobani přijely první kurdské posily z Iráku

Do syrského města Kobani přijely první kurdské posily z Iráku

Do syrského města Kobani přijely první kurdské posily z Iráku Zdroj: CTK

První skupina iráckých Kurdů vstoupila do severosyrského města Kobani, aby posílila tamní obránce proti radikálům z Islámského státu (IS). Irácký Kurdistán je prý připraven vyslat další posily, jestliže o to bude požádán.

Podle syrské exilové opozice, která situaci monitoruje z Londýna, do města vjelo prvních deset pešmergů, kteří patří ke skupině 150 iráckých bojovníků, jež Turecko nechalo projít svým územím. Další kurdští bojovníci je budou v nejbližších hodinách následovat. Nasazení iráckých Kurdů zdržel IS, který začal v noci na dnešek intenzivně ostřelovat oblasti severně od Kobani, tedy těsně u turecké hranice.

Konvoj asi 40 automobilů s pešmergy, kteří cestovali po zemi, se přiblížil k pohraničnímu tureckému městu Suruç, kde na ně čekali další Kurdové, které přepravilo letadlo.

Prezident iráckého autonomního Kurdistánu Masúd Barzání prohlásil, že budou-li o to iráčtí Kurdové požádáni, pošlou do Kobani další posily.

Iráčtí Kurdové s sebou přivážejí těžké zbraně, které chybí syrským obráncům města. Očekává se, že přítomnost pešmergů, kteří jsou zapojeni do bojů proti IS také v Iráku, zabrání pádu Kobani, o něž se bojuje od poloviny září. Padlo tam na 800 lidí a až 200 tisíc civilistů uprchlo přes hranici do Turecka.

Radek Palata: Problém je třeba řešit tam, kde vznikl